donderdag 30 december 2021

Dobbebuurt, Amsterdam Nieuw West in renovatie


Al tijden lang schuift een "tent" over de daken van verschillende huizenblokken in de Dobbebuurt van Slotermeer, Amsterdam Nieuw West. Wat opvalt, is dat de rode dakbedekking verdwijnt en zwarte tevoorschijn komt. Maar er gebeurt meer met deze huizenblokken...

Deze foto geeft meer duidelijkheid: een gloednieuw huizenblok komt tevoorschijn als de "tent" opschuift. Het achterste gedeelte staat nog onder de "tent".


Zo begint de metamorfose van een huizenblok: alleen een gestript casco blijft over.


De achterzijde van dit huizenblok staat in de steigers voor metselwerk en kozijnenvervanging.


Een stukje geschiedenis van de naamgeving van dit huizenblok: de Dirk Bonsstraat.


Op deze foto zijn huizenblokken te zien, die volgens het Airey bouwsysteem zijn gebouwd. Door het gebruik van betonnen prefab elementen: snel en redelijk goedkoop bouwen. Deze woningen zijn gebouwd onder supervisie van architect Berghoef.


De Dobbebuurt is onderdeel van het (openlucht) Van Eesteren Museum. De Westelijk Tuinsteden zijn een onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam. Een plan uit de jaren 30 van de vorige eeuw, dat pas na WO II kon worden uitgevoerd. Van Eesteren was een van de "drijvende krachten" van het uitbreidingsplan evenals mej. Mulder en Van Lohuizen (en anderen).

<Het "klassieke" Van Eesteren Museum bevindt zich op Noordzijde van de Sloterplas>

Nog wat achtergrond informatie: de renovatie in de Dobbebuurt kost bijna 200.000 euro per woning, waarbij nog de aansluiting op het warmtenet 10.000 euro per woning kost.
Woningstichting Rochdale is voor dit renovatieproject de Van Rossem Prijs voor intelligente bouwkunst toegekend. 
In plaats van sloop en nieuwbouw (vaak de makkelijkste weg) is hier de allure (onderdeel van het AUP) en waarde (sociale woningbouw) van een deel van het AUP behouden gebleven.
Wat zou er zijn gebeurd met de Dobbebuurt, als het vernieuwingsplan Parkstad zou zijn doorgegaan?


dinsdag 21 december 2021

December 21-2021: kort, koud, Corona, Lockdown


December 21 is de kortste dag, waarbij de zon de laagste stand heeft.
 

Het was, eigenlijk bij toeval, ook de koudste ochtend van de afgelopen weken: een vleugje vorst!


Ook de "maak" natuur, hier een buurttuin, ondervindt de gevolgen van de vorst, ondanks de beschutting.


Tja, ook "oud nieuws" in een "nieuw jasje" nl. de Delta-variant wordt verdrongen door de Omikron- variant. Wat gaat er gebeuren als de Omega-variant komt?


Nog een stukje "oud nieuws": weer een lockdown zoals al eerder is gebeurd, nu om de besmettingen door Omikron-variant zoveel mogelijk af te remmen. 

Alles even in één dag samengevat!

maandag 13 december 2021

Nieuwe parkeergarage Singelgracht Marnix in verdere fase


De bouw van de nieuwe parkeergarage aan de Singelgracht is een karwei van toch wel lange adem (oktober 2020 tot zeker begin 2024). Na veel voorbereidingen o.a. het verplaatsen van aanlegsteigers voor de recreatievaart, is nu duidelijker aan het worden hoe omvangrijk het werk in de Singelgracht (Nassaukade) is.

Vanaf de brug (brug 165, Raampoort) Marnixstraat-Nassaukade (richting  2e Hugo de Grootstraat) is te zien hoe het hele constructietraject vol hijskranen staat. 

Drijvers zorgen ervoor, dat zwerfvuil buiten het aanlegtraject blijft.

Als de parkeergarage klaar is (dit infodoek mag wel eens vernieuwd worden), gaat de omgeving er zo uitzien. Zo te zien een verbetering van het huidige plantsoen en omgeving.

De (onbekende) violist (1982) houdt het voorlopig voor gezien, maar blijft voor de omgeving behouden. Volgens de overlevering probeerde hij lijn 10 te halen, maar deze tram bestaat niet meer. Nu moet hij lijn 5 zien te halen.

maandag 29 november 2021

Vernieuwing oeverkant draaikom Burg. Tienhovengracht

Op het ogenblik worden in Amsterdam op diverse locaties bruggen, kademuren en oeverkanten vervangen of gerenoveerd. Een karwei van zorgvuldig passen en meten, wat betekent dat de werkzaamheden tijdrovend zijn. Een "klein" voorbeeld is het vernieuwen van de oeverkant van de draaikom van de Burg. Tienhovengracht tegenover de sluizen naar de Sloterplas.

 

Om het water zo schoon mogelijk te houden voor de werkzaamheden is een drijvende band op het water geplaatst.




Detailfoto's van respectievelijk een deel van de boog en van de schroefconstructie van de hardhouten panelen.


Detailfoto van de aansluiting van de panelen op de bestaande stenen wallekant.


Tot slot: een paar pakketten hardhout van de grote hoeveelheid, die nodig is voor een geheel nieuwe oeverwand.

zaterdag 20 november 2021

De Bretten in the picture


Op Plein 40'45, Amsterdam Nieuw West (Slotermeer) is een kleine expositie over De Bretten, een groenstrook, die ruwweg van de Haarlemmerpoort tot aan Halfweg loopt. Het karakter van De Bretten is divers: volkstuincomplexen, sportvelden en een groot gebied met "puur natuur" (voor zover mogelijk in stedelijk gebied), onderbroken door de uitgebreide bebouwing rondom Station Sloterdijk (o.a. Molenwerf).

Bovenstaand een schematische weergave van De Bretten vanaf de sportvelden nabij Sloterdijk tot en met het natuurgebied De Kluut. Aan de overzijde van de Haarlemmerweg (N200) is ook een natuurgebied gemaakt (De Kluut II) als compensatie voor terreinverlies van De Kluut ten behoeve van de aanleg van de Westrandweg (A5).Op deze weergave is rechts van De Kluut het volktuincomplex de Groote Braak te zien, verderop bevindt zich het volkstuincomplex De Bretten. De andere volkstuincomplexen (niet weergegeven) bevinden zich rechts van de bebouwing van Station Sloterdijk en lopen het risico van gebiedsverlies door de planning van het woningbouwprojekt Haven-Stad.


Een leuk boekje voor Brettenliefhebbers. Het boekje maakt ook "zijsprongetjes" in de geschiedenis van het gehele gebied. 



maandag 8 november 2021

Herfst 2021 in Amsterdam West


Even een snelle blik op de herfst van 2021 in Amsterdam West. De paddenstoelen zijn alweer present!


Ook de bomen, hier langs de waterkant, hebben hun herfst "jas" aangetrokken.

dinsdag 2 november 2021

Rioolgemaal Spoorpark Amsterdam Slotervaart


Op het einde van de Postjesweg en bijna bij het begin van de Robert Fruinlaan wordt een rioolgemaal met behuizing aangelegd, in opdracht van de gemeente Amsterdam ten dienste van Waternet. Een langdurig en precies karwei, het gemaal komt vlakbij de oorspronkelijke Ringspoordijk, die nu als metro- en spoorbaan wordt gebruikt. De naam van het gemaal is ontleend aan het nabijgelegen Spoorpark, dat nog gedeeltelijk in ontwikkeling is.
 

Stalen damwanden worden gebruikt om de grote doorvoerbuis door het tracé te voeren.



Om het gemaalgebouw te kunnen bouwen is een grote rechthoek van stalen damwanden aangelegd.


zondag 24 oktober 2021

Japanse Duizendknoop in Amsterdam Slotermeer


In een plantsoen bij een flatgebouw in Amsterdam Slotermeer is dit bord duidelijk zichtbaar geplaatst. De Japanse Duizendknoop is een beruchte zgn. invasieve exoot. Er wordt veel moeite gedaan om deze plant "onder controle" te houden. De plant verdringt andere planten, struiken en kan schade aan b.v funderingen aanrichten. In Amsterdam wordt als proef verhitting van de bodem via diepe filters toegepast. Voor de bestrijding van de Japanse Duizendknoop is een fors budget nodig.
Veel informatie is op de volgende site te lezen: https://subsites.wur.nl/nl/invasieve-exoten.htm (Kennisnetwerk Invasieve Exoten)
Overigens zijn ook de Reuzenbalsemien en Reuzenberenklauw geen "prettige plantjes".

vrijdag 15 oktober 2021

Eerbetoon aan dichteres Vasalis


Het is een gebruik geworden om simpele straatnaamborden te voorzien van  achtergrond-informatie.

Dat betekent bv. dat de Orteliusstraat in Amsterdam West naast het persoonsnaambord ook een afbeelding van en info over Ortelius heeft gekregen. Een andere methode is om een bepaalde straatnaam, met de naam van b.v. een toneelstuk, te voorzien van een portret van de schrijver zoals Joost van den Vondel op de Leeuwendalersweg.

De dichteres Vasalis (Margaretha Drooglever Fortuyn-Leenmans) heeft een eerbetoon ook op de Leeuwendalersweg/Bos en Lommerweg gekregen. "Vakgenoten" Gerrit Komrij en Paul van Ostaijen delen de Berceusestraat (gedicht van Paul van Ostaijen), vlakbij de Leeuwendalersweg, respectievelijk de Wiltzanghlaan.

vrijdag 8 oktober 2021

Contrast op Mercatorplein, Amsterdam West


Seeyoy@Art exposeert een binnen- en een buitenexpositie in de Mercatorbuurt, Amsterdam West. In dit weblog een kort overzicht van een aantal displays op het Mercatorplein.


Contrast wordt gezien als een verrijking van diversiteit (diversiteit is al een vorm van contrast). Het is aannemelijk dat bestaande contrasten een evenwicht vormen (helaas niet altijd). Ook de duif op het display vormt een contrast!



Naast een kleur- of vormcontrast, nu een contrast in zwart-wit.


Het is de moeite waard om alle displays op het Mercatorplein te bekijken!

woensdag 22 september 2021

De Bretten in vogelvlucht


De Bretten is in feite een niet zo brede groenstrook (500 meter) tussen Station Sloterdijk en Halfweg. Een "kostbaar" groengebied, want zij ligt ingeklemd tussen de spoorbaan Amsterdam-Haarlem en een bedrijvenstrook, volkstuincomplex De Bretten, Sportpark Spieringhorn en tenslotte volkstuincomplex De Groote Braak, met een lengte van ongeveer vijf kilometer (de juiste naam is overigens Lange Bretten). De "korte" Bretten bevinden zich tussen Station Sloterdijk en de Haarlemmerpoort van Amsterdam. Dit gebied heeft alleen twee volkstuincomplexen als groengebied, die bedreigd worden door de bouwplannen van Haven Stad.




Langs het hele traject van De Bretten is ook een beeldenroute aangelegd. Bovenstaand beeld (staal) is een van de vele.


De wegbewijzering is duidelijk uitgevoerd, verdwalen is een "vak apart".




Mooi uitzicht voor fietsers en wandelaars en een "geheime" route.



Maar wie even op de "geheime" route rondloopt, ziet direct de beperkte breedte van De Bretten. De spoorbaan vormt de grens en de duiker laat zien, dat de Haarlemmer Trekvaart ook vlakbij is. Landschap Noord Holland houdt De Bretten in ieder geval in een prima conditie!

zaterdag 18 september 2021

Plein 40'45, Amsterdam Nieuw West wordt heringericht


Na verschillende "aanpassingen" is er weer een plan voor herinrichting van Plein 40'45, het is nu eenmaal het "hart" van Slotermeer. 


Het plein zonder markt is een bron van inspiratie voor een ander gebruik. Markt en omringende winkels maken echter van het plein een economisch centrum van Slotermeer.


Plein 40'45 beschikt in ieder geval al over een goed uitgedachte speelplek, ongeacht welke gedaante/indeling het plein gaat krijgen.




Nog even een stukje geschiedenis. Boven een publicatie uit 1991 en links een fors "rapport" uit 1994. Een kleine selectie!