Al tijden lang schuift een "tent" over de daken van verschillende huizenblokken in de Dobbebuurt van Slotermeer, Amsterdam Nieuw West. Wat opvalt, is dat de rode dakbedekking verdwijnt en zwarte tevoorschijn komt. Maar er gebeurt meer met deze huizenblokken...
Deze foto geeft meer duidelijkheid: een gloednieuw huizenblok komt tevoorschijn als de "tent" opschuift. Het achterste gedeelte staat nog onder de "tent".
Zo begint de metamorfose van een huizenblok: alleen een gestript casco blijft over.
De achterzijde van dit huizenblok staat in de steigers voor metselwerk en kozijnenvervanging.
Een stukje geschiedenis van de naamgeving van dit huizenblok: de Dirk Bonsstraat.
Op deze foto zijn huizenblokken te zien, die volgens het Airey bouwsysteem zijn gebouwd. Door het gebruik van betonnen prefab elementen: snel en redelijk goedkoop bouwen. Deze woningen zijn gebouwd onder supervisie van architect Berghoef.
De Dobbebuurt is onderdeel van het (openlucht) Van Eesteren Museum. De Westelijk Tuinsteden zijn een onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam. Een plan uit de jaren 30 van de vorige eeuw, dat pas na WO II kon worden uitgevoerd. Van Eesteren was een van de "drijvende krachten" van het uitbreidingsplan evenals mej. Mulder en Van Lohuizen (en anderen).
<Het "klassieke" Van Eesteren Museum bevindt zich op Noordzijde van de Sloterplas>
Nog wat achtergrond informatie: de renovatie in de Dobbebuurt kost bijna 200.000 euro per woning, waarbij nog de aansluiting op het warmtenet 10.000 euro per woning kost.
Woningstichting Rochdale is voor dit renovatieproject de Van Rossem Prijs voor intelligente bouwkunst toegekend.
In plaats van sloop en nieuwbouw (vaak de makkelijkste weg) is hier de allure (onderdeel van het AUP) en waarde (sociale woningbouw) van een deel van het AUP behouden gebleven.
Wat zou er zijn gebeurd met de Dobbebuurt, als het vernieuwingsplan Parkstad zou zijn doorgegaan?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten