woensdag 28 februari 2024

Nieuwbouw op Ridderbos Schooltuin


De Ridderbos Schooltuin aan de Burg. De Vlugtlaan, Amsterdam Slotermeer, dateert van 1956, tijd om veranderingen/verbeteringen aan te brengen: een nieuw lesgebouw en een tweede buitenlesplek. De schooltuin bevindt zich tussen de Burg. De Vlugtlaan en Burg. Vening Meiniszlaan en grenst aan de spoordijk van de Schiphollijn. 

Het gebruikelijke infobord. De oplevering is uitgelopen, maar het seizoen is nog niet begonnen.

Een blik op het nieuwe, houten, gebouw, dat representatiever is dan het vorige "gebouwtje".

Even tussen de bomen door kijken om ook de andere zijde van het gebouw te bewonderen. Mooi en zeker passend in de omgeving.

 Ook de "vaste" bewoners zijn tevreden.

De ligging van de schooltuin langs de spoordijk, de vroegere Ringspoordijk, geeft een apart karakter aan de tuin. Vroeger waren er aan de overzijde van de Burg. De Vlugtlaan ook school-tuintjes, maar die zijn opgeruimd ivm. de nieuwbouw op de Leeuwendalersweg (flatgebouw Scala) en er is op deze strook ook nog enige tijd een treinhalte met kantoor geweest. "Station De Vlugtlaan" is alweer een hele tijd geleden.


zondag 18 februari 2024

Voormalige Houthavens Amsterdam

De verandering van de Houthavens in Amsterdam naar een compleet nieuwe woonwijk met alle gebruikelijke voorzieningen (zoals scholen en instellingen voor gezondheidszorg) is eigenlijk eerder aanleiding om een boek te maken, dan een weblog met een paar foto's. Deze foto geeft een doorkijk naar andere nog bestaande havenactiviteiten (silo's), zodat het havenaspect nog een beetje als "historie" op de achtergrond aanwezig is. Ook de "peperbus" (transformatorhuis van het vroegere GEB) rechts op de voorgrond is een stukje geschiedenis.

De woonwijk biedt een grote verscheidenheid aan architectuurstijlen en structuren (grachten) en deze foto geeft een beetje het aparte karakter van de wijk Houthaven weer.

Wat zeker opvalt is deze serie van "structuren" in het parkje (Houthaven Park met een groot woord), dat de "buffer" vormt tussen de nieuwe woonwijk en de "historische" Spaarndammerbuurt. Het zijn de vier ventilatietorens van de Spaarndammertunnel, die vanwege de veranderde verkeersroute ivm. de nieuwe wijk werd aangelegd. Het ontwerp is van Studio Tjep.

Een gedeelte van de achterzijde laat links nog een "klassiek" gebouwtje zien en biedt een doorkijk naar de huizen van de Spaarndammerbuurt aan de overzijde. Een mooi contrast van architectuur ten opzichte van het nieuwe Houthaven.

vrijdag 9 februari 2024

Station Sloterdijk: spel van lijnen en perspectief

 

Wie interesse heeft  in een spel van lijnen en perspectief, vindt op Station Sloterdijk genoeg om zich even te verdiepen in de omringende constructies. Op dit punt is er een zichtveld vanaf het metroniveau naar de metro-toegang/uitgang op het straatniveau van de ingang van het station. 


Vanuit deze zichthoek (van de vorige foto) is ook het perron en de rails van het spoor op het laagste niveau te zien. 


Alsof de toeschouwer via een "bol" oog naar de onderliggende spoorrails en omgeving kijkt.

Buiten het station is een ruime blik op de railverbindingen naar Haarlem/Zaandam (grondniveau) en Schiphol-Zaandam via een sierlijke fly-over.


Ook aan de buitenzijde biedt Station Sloterdijk een prachtig lijnenspel: een weids uitzicht (boven) en ook in detail uitvergroot (onder) is het lijnenspel verrassend.

Grappig is ook de constructie van Station Sloterdijk: op grondniveau liggen de spoorrails, het stationsgebouw is in feite verhoogd gebouwd en "bovenin" bevinden zich de metrosporen. Dat betekent, dat wie b.v. vanaf de Haarlemmerweg naar Station Sloterdijk loopt of rijdt altijd "de hoogte ingaat".