zondag 18 februari 2024

Voormalige Houthavens Amsterdam

De verandering van de Houthavens in Amsterdam naar een compleet nieuwe woonwijk met alle gebruikelijke voorzieningen (zoals scholen en instellingen voor gezondheidszorg) is eigenlijk eerder aanleiding om een boek te maken, dan een weblog met een paar foto's. Deze foto geeft een doorkijk naar andere nog bestaande havenactiviteiten (silo's), zodat het havenaspect nog een beetje als "historie" op de achtergrond aanwezig is. Ook de "peperbus" (transformatorhuis van het vroegere GEB) rechts op de voorgrond is een stukje geschiedenis.

De woonwijk biedt een grote verscheidenheid aan architectuurstijlen en structuren (grachten) en deze foto geeft een beetje het aparte karakter van de wijk Houthaven weer.

Wat zeker opvalt is deze serie van "structuren" in het parkje (Houthaven Park met een groot woord), dat de "buffer" vormt tussen de nieuwe woonwijk en de "historische" Spaarndammerbuurt. Het zijn de vier ventilatietorens van de Spaarndammertunnel, die vanwege de veranderde verkeersroute ivm. de nieuwe wijk werd aangelegd. Het ontwerp is van Studio Tjep.

Een gedeelte van de achterzijde laat links nog een "klassiek" gebouwtje zien en biedt een doorkijk naar de huizen van de Spaarndammerbuurt aan de overzijde. Een mooi contrast van architectuur ten opzichte van het nieuwe Houthaven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten