vrijdag 26 augustus 2016

De voortuin van station Sloterdijk


Jarenlang "sierde" een kale vlakte, met alleen rails en bushaltes, de toegang tot het NS (en GVB, Connexxion en tram 12, nog geen Regionet!) station Sloterdijk. Op een geven moment is een complete make-over gestart. Haltes/eindpunt van trams en bussen zijn op het straatniveau gesitueerd en er is een groene entree gemaakt.



Ook de horeca heeft een groene entourage gekregen.


Door de aanleg van de voortuin zijn ook goede zichtlijnen ontstaan. Op deze foto de zichtlijn richting het satelliet-station van de lijn Zaandam-Schiphol-Airport. In de groene lanen is ruimte uitgespaard voor banken, die in de aanplant zijn ingebouwd.


Een andere zichtlijn richting Transformatorweg (kantorengebied). Ook hier zijn banken aangebracht.


Dit is het enige grote object in de openbare ruimte en op een plaats, die zich naast de looproute van het voorplein van het station bevindt. Kenmerk van een station is de beweging van een mensenmassa (spitsuren, evenementen) en die moet zo soepel en overzichtelijk mogelijk gebeuren zonder obstakels in de looproutes.


Tijd voor geschiedenis. Het gebouw, waar nu hotel Holiday Inn Express in is gevestigd, was vroeger het bekende Orly Plaza kantoorgebouw. Bijna alle omringende kantoren van station Sloterdijk zijn of worden verbouwd tot hotel. De crisis heeft hard toegeslagen. Ook zijn er plannen om woonruimte in de omgeving te maken. 



Enigszins verrassend: in het "hotel-gebouw" bevindt zich een SPAR compact-supermarkt, op de foto de Fair Trade afdeling, in de plint zoals dat bouw-technisch heet, met een assortiment, dat groter is dan van de meeste stationswinkels. SPAR is geen grootwinkelbedrijf, maar een franchise-organisatie. 


Voor wie de geschiedenis van SPAR (vroeger De Spar) wil lezen of zelf een zaak wil beginnen onder het SPAR-logo is dit boek de moeite waard om te lezen.


Een ander/nieuw aspect is de functie van station Sloterdijk als internationale bushalte. Quibus en Flixbus zijn de meest opvallende busdiensten.


Nog een kijkje naar de opstelplaatsen (op straatniveau) van de bussen (GVB, Connexxion, Regionet) en tram 12, vroeger stonden de bussen en tram bijna "voor de deur" van station Sloterdijk.


Voor wie oog heeft voor geometrische vormen is station Sloterdijk een lust voor het oog, even de meetkunde ophalen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten