woensdag 17 juli 2013

Uitbreidingsplan Bosch en Lommer


Bos en Lommer, Amsterdam-West, is in feite het "proeftuintje" geweest voor het Algemeen Uitbreidingsplan van de Westelijke Tuinsteden en voor Van Eesteren. Voor WO II is Landlust gebouwd en vervolgens is tot 1942 gebouwd ten westen van de Admiraal de Ruyterweg. Na WO II is Bos en Lommer voltooid met als sluitstuk de Kolenkitbuurt.


Op bovenstaande foto is de Joris van Andringastraat/hoek Rijpgracht te zien. Deze straat bevindt zich in Bos en Lommer-Landlust. Landlust is een deel van Bos en Lommer ten oosten van de Admiraal de Ruijterweg. Deze buurt werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd.


Ten westen van de Admiraal de Ruijterweg is nog gebouwd in Bos en Lommer van eind jaren 30 (1938) tot 1942. Bovenstaande foto toont de Heer Halewijnstraat/hoek Erasmusgracht. De Ferguutstraat, Reinaert de Vosstraat en enkele andere straten waren voorlopig het sluitstuk. Kenmerkend voor de architectuur is de toepassing van strokenbouw.


Hier is de Marieken van Nimwegenstraat/hoek Sanderijnstraat gefotografeerd, eind jaren 30 (1939) gebouwd. Ook hier strokenbouw.

                  *******  De Tweede Wereldoorlog stopte verdere bouw *******

In 1949 is weer verder gegaan met bouwen in het westelijk deel van Bos en Lommer, o.m.ten westen van de Multatuliweg (nu  A-10), waar de Kolenkitbuurt verrees. In deze buurt moet grootschalige sloop plaatsvinden. De sloopplannen voor de Kolenkitbuurt zijn echter afgeremd door o.a. het verdwijnen van Far West en de economische situatie in het algemeen. Zelfs renovatie als alternatief komt nog niet van de grond.


Nog net voor de crisis tot stand gekomen: het Scalacomplex, een combinatie van twee woontorens (dit is de hoogste) en laagbouw. De laagbouwwoningen rechts op de bovenste foto zaten al in de planning en financiering en zijn alsnog gebouwd (een stukje van het Zuidelijk Veld van de Kolenkitbuurt).
Tweede foto: bij de blokken van de Leeuwendalersweg en de Blauwvoetstraat is na de sloop en nieuwbouw het stratenplan gehandhaafd en het systeem van strokenbouw is ook weer toegepast. Er is zelfs een mooie zichtlijn naar de Woutertje Pietersestraat (het Borstblok) ontstaan!
 

Een project, dat na de crisis alsnog werd uitgevoerd, is The New Kit. Het complex bestaat uit een schuine woontoren en laagbouwwoningen. Rechts achter de bomen bevindt zich de lage woontoren van Scala.


Tenslotte de nieuwste uitbreiding van Bos en Lommer: de Laan van Spartaan, ten westen van de A-10 en de Robert Scotttbuurt van Bos en Lommer. Een andere opvatting van bouwen dan van Van Eesteren.


Na de renovatie van het Jan van Schaffelaarplantsoen, Kolenkitbuurt, en de sloop van de brandweerkazerne (een nieuwe kazerne staat op de Vredenhofweg) én een buurtcentrum is dit overgebleven. Een prairie-achtige buurttuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten