dinsdag 23 juli 2013

Werelderfgoed Podium bij Stadsarchief Amsterdam


Het Stadsarchief Amsterdam heeft de expositie Werelderfgoed Podium in huis. De daad is bij het woord gevoegd, het Stadsarchief heeft een echt podium vol informatie over (Nederlandse) UNESCO werelderfgoederen opgebouwd. De gemeente Amsterdam, UNESCO, Stichting Werelderfgoed en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben het initiatief hiervoor genomen.







Bovenstaand boekje/folders vormen een willekeurige keuze uit het voorlichtingsmateriaal, dat ruim aanwezig is.


Ook informatie via videoapparatuur is ruim voor handen. Hier ligt de focus op het Ir. D.F. Woudagemaal. In de vitrine staat een nagebouwd onderdeel van het gemaal.


Heel goed bedacht is de combinatie van videopresentatie en fysieke presentatie. Bij het Rietveld-Schröderhuis wordt een nagebouwd detail getoond.


De Hollandse Cirkel.  Een landmeetinstrument, dat in 1610 door landmeter Jan Pietersz Dou is uitgevonden. Deze vitrine behoort bij het item Droogmakerij De Beemster.


Deze sleutels zijn niet alleen bijzonder, omdat zij afkomstig zijn van forten van de Stelling van Amsterdam, maar vooral, omdat maar heel weinig sleutels van de forten zijn overgebleven.


Ook een goed idee is de (video)presentatie van de projectleiders van de desbetreffende erfgoederen. Dit is de presentatie van Schokland.

Boeken (en ipad)  zijn onder handbereik om nog eens wat meer informatie op te zoeken. De boeken zijn te koop in de winkel, die zich naast het Podium bevindt.


Op deze foto de IJsselstenen, waarmee vroeger o.a. huizen in Willemstad, Curaçao werden gebouwd; zeeklei uit de Wadden; houten palen van Schokland; presentatie Wouda-gemaal; presentatie projectleider Waddenzee. Het is prijzenswaardig, hoe de inrichters van de expositie zoveel informatie in een relatief kleine ruimte zo overzichtelijk hebben gemaakt.

Presentatielijst van de Nederlandse Werelderfgoederen:

Molencomplex Kinderdijk-Elshout
Grachtengordel Amsterdam
Schokland en omgeving
Stelling van Amsterdam
Ir. D.F. Woudagemaal
Droogmakerij De Beemster
Waddenzee
Rietveld-Schröderhuis
Willemstad, Curaçao

Geen opmerkingen:

Een reactie posten