dinsdag 23 juli 2013

Werelderfgoed Podium bij Stadsarchief Amsterdam


Het Stadsarchief Amsterdam heeft de expositie Werelderfgoed Podium in huis. De daad is bij het woord gevoegd, het Stadsarchief heeft een echt podium vol informatie over (Nederlandse) UNESCO werelderfgoederen opgebouwd. De gemeente Amsterdam, UNESCO, Stichting Werelderfgoed en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben het initiatief hiervoor genomen.







Bovenstaand boekje/folders vormen een willekeurige keuze uit het voorlichtingsmateriaal, dat ruim aanwezig is.


Ook informatie via videoapparatuur is ruim voor handen. Hier ligt de focus op het Ir. D.F. Woudagemaal. In de vitrine staat een nagebouwd onderdeel van het gemaal.


Heel goed bedacht is de combinatie van videopresentatie en fysieke presentatie. Bij het Rietveld-Schröderhuis wordt een nagebouwd detail getoond.


De Hollandse Cirkel.  Een landmeetinstrument, dat in 1610 door landmeter Jan Pietersz Dou is uitgevonden. Deze vitrine behoort bij het item Droogmakerij De Beemster.


Deze sleutels zijn niet alleen bijzonder, omdat zij afkomstig zijn van forten van de Stelling van Amsterdam, maar vooral, omdat maar heel weinig sleutels van de forten zijn overgebleven.


Ook een goed idee is de (video)presentatie van de projectleiders van de desbetreffende erfgoederen. Dit is de presentatie van Schokland.

Boeken (en ipad)  zijn onder handbereik om nog eens wat meer informatie op te zoeken. De boeken zijn te koop in de winkel, die zich naast het Podium bevindt.


Op deze foto de IJsselstenen, waarmee vroeger o.a. huizen in Willemstad, Curaçao werden gebouwd; zeeklei uit de Wadden; houten palen van Schokland; presentatie Wouda-gemaal; presentatie projectleider Waddenzee. Het is prijzenswaardig, hoe de inrichters van de expositie zoveel informatie in een relatief kleine ruimte zo overzichtelijk hebben gemaakt.

Presentatielijst van de Nederlandse Werelderfgoederen:

Molencomplex Kinderdijk-Elshout
Grachtengordel Amsterdam
Schokland en omgeving
Stelling van Amsterdam
Ir. D.F. Woudagemaal
Droogmakerij De Beemster
Waddenzee
Rietveld-Schröderhuis
Willemstad, Curaçao

woensdag 17 juli 2013

Uitbreidingsplan Bosch en Lommer


Bos en Lommer, Amsterdam-West, is in feite het "proeftuintje" geweest voor het Algemeen Uitbreidingsplan van de Westelijke Tuinsteden en voor Van Eesteren. Voor WO II is Landlust gebouwd en vervolgens is tot 1942 gebouwd ten westen van de Admiraal de Ruyterweg. Na WO II is Bos en Lommer voltooid met als sluitstuk de Kolenkitbuurt.


Op bovenstaande foto is de Joris van Andringastraat/hoek Rijpgracht te zien. Deze straat bevindt zich in Bos en Lommer-Landlust. Landlust is een deel van Bos en Lommer ten oosten van de Admiraal de Ruijterweg. Deze buurt werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd.


Ten westen van de Admiraal de Ruijterweg is nog gebouwd in Bos en Lommer van eind jaren 30 (1938) tot 1942. Bovenstaande foto toont de Heer Halewijnstraat/hoek Erasmusgracht. De Ferguutstraat, Reinaert de Vosstraat en enkele andere straten waren voorlopig het sluitstuk. Kenmerkend voor de architectuur is de toepassing van strokenbouw.


Hier is de Marieken van Nimwegenstraat/hoek Sanderijnstraat gefotografeerd, eind jaren 30 (1939) gebouwd. Ook hier strokenbouw.

                  *******  De Tweede Wereldoorlog stopte verdere bouw *******

In 1949 is weer verder gegaan met bouwen in het westelijk deel van Bos en Lommer, o.m.ten westen van de Multatuliweg (nu  A-10), waar de Kolenkitbuurt verrees. In deze buurt moet grootschalige sloop plaatsvinden. De sloopplannen voor de Kolenkitbuurt zijn echter afgeremd door o.a. het verdwijnen van Far West en de economische situatie in het algemeen. Zelfs renovatie als alternatief komt nog niet van de grond.


Nog net voor de crisis tot stand gekomen: het Scalacomplex, een combinatie van twee woontorens (dit is de hoogste) en laagbouw. De laagbouwwoningen rechts op de bovenste foto zaten al in de planning en financiering en zijn alsnog gebouwd (een stukje van het Zuidelijk Veld van de Kolenkitbuurt).
Tweede foto: bij de blokken van de Leeuwendalersweg en de Blauwvoetstraat is na de sloop en nieuwbouw het stratenplan gehandhaafd en het systeem van strokenbouw is ook weer toegepast. Er is zelfs een mooie zichtlijn naar de Woutertje Pietersestraat (het Borstblok) ontstaan!
 

Een project, dat na de crisis alsnog werd uitgevoerd, is The New Kit. Het complex bestaat uit een schuine woontoren en laagbouwwoningen. Rechts achter de bomen bevindt zich de lage woontoren van Scala.


Tenslotte de nieuwste uitbreiding van Bos en Lommer: de Laan van Spartaan, ten westen van de A-10 en de Robert Scotttbuurt van Bos en Lommer. Een andere opvatting van bouwen dan van Van Eesteren.


Na de renovatie van het Jan van Schaffelaarplantsoen, Kolenkitbuurt, en de sloop van de brandweerkazerne (een nieuwe kazerne staat op de Vredenhofweg) én een buurtcentrum is dit overgebleven. Een prairie-achtige buurttuin.

dinsdag 9 juli 2013

Winkelcentrum '40-'45 , Slotermeer, Amsterdam gaat de hoogte in



Het supermarkt-complex op winkelcentrum '40-'45 krijgt een extra verdieping. Het huidige complex heeft op de parterre een supermarkt van Aldi en op de eerste een van Tanger. Op de tweede komt een vestiging van Action. Het oorspronkelijke ontwerp was van architect P. Zanstra. In het gebouw is een postkantoor geweest, vervolgens een vestiging van Kwantum en is nu een supermarkt-complex.



In sommige landen wordt een extra verdieping er zomaar "opgeplakt". Hier is een degelijke constructie uitgevoerd. Op de bovenfoto is al het roltrapsysteem te zien.



Ook in het Tuinstadhuis (het vroegere NVV-gebouw en nu een locatie van Stadsdeel Nieuw-West)) vinden verbouwingen plaats. Het ontwerp van het NVV-gebouw was van bureau Lucas en Niemeyer.



Vlakbij het winkelcentrum staat het nieuwe Multifunctionele Centrum Slotermeer. Nog wat binnenwerk verrichten en het gebouw kan geopend worden.



De zichtlijn (straalpad?) van Scala richting Haarlem is in tact gebleven. Het nieuwe centrum past mooi in de bestaande bebouwing.