zaterdag 12 januari 2013

Booming Halfweg-Zwanenburg


Deze twee borden laten zien dat Halfweg-Zwanenburg aan het groeien is. December vorig jaar is een nieuw spoorwegstation geopend (het vorige was in 1927 gesloten) en bij Sugar City is een aansluiting/ontsluiting op de N200 gemaakt. Er gaat meer gebeuren: het Factory Outlet Center op Sugar City wordt werkelijkheid. Niet in combinatie met o.a. een megabioscoop zoals in een vorig plan was vastgelegd, maar wel met o.a. congresfaciliteiten, een hotel en een winkelcluster van Dirk van den Broek (supermarkt, slijterij en drogisterij). Het begin van de werkzaamheden staat gepland in begin 2015, de opening zou al in 2015 kunnen plaatsvinden. Een langgekoesterde wens/verwachting van Cobraspen, eigenaar en projektontwikkelaar, is in vervulling gegaan.



Sugar City is nu ook met een fiets- en voetgangersbrug met de overzijde van de Ringvaart verbonden. Vanaf een parkeerplaats is een aansluiting op de N200 gemaakt.


Het perron is te bereiken via een loopbrug met trappenstelsel en een liftsysteem. De vormgeving van het perron heeft een open structuur. Op straatniveau bevinden zich de halteplaatsen van Connexxion. Overigens is station Haarlem-Spaarnwoude, ook langs de N200, op dezelfde manier uitgevoerd.
Bij de werkzaamheden aan het station zijn funderingen en onderaardse gewelven van een verdedigingstoren uit de tijd van Napoleon gevonden.


Het gemeentehuis van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude bevindt zich in Halfweg, vlakbij Sugar City.


De poort en de voorgevel van het Gemeenlandshuis Swanenburg. Het huis staat er sinds 1648, maar is tot 1950 onderdeel van de suikerfabriek geweest. In 1862 is Suikerfabriek Holland opgericht, in 1919 ingevoegd bij de Centrale Suiker Maatschappij (CSM), en in het gebouw is toen de kristallisatieapparatuur geplaatst.


De kantoorsilo's (West en Oost) van Sugar City, respectievelijk gezien vanaf de Ringvaart en vanaf de loopbrug van station Halfweg-Zwanenburg


De loopbrug over de sporen biedt ook een mooi uitzicht op de duinen, helaas werkte het weer niet mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten