zaterdag 13 december 2014

Ayasofya Westermoskee nadert voltooiing


Letterlijk -a view from the bridge- (Wiegbrug). De imposante Ayasofya Westermoskee, Baarsjesweg, Amsterdam-West, is reeds van grote afstand te zien. Minaret en koepel rijzen boven de bestaande bebouwing uit.


De moskee vanaf de overkant gezien, Kostverlorenkade, hoek Hasebroekstraat. Het plein bij de moskee heet Piri Reisplein en vormt met de woningen een soort hofstructuur. Links van de moskee bevindt zich het Piri Reis Grand Café. Piri Reis (Hadji Muhiddin Piri Ibn Hadji Mehmed) was een Ottomaanse zeevaarder, navigator en cartograaf (Kaart van Piri Reis).


Deel van de bouwlocatie met de gebruikelijke informatie, zoals die bij bouwplaatsen wordt vermeld.


De toegang tot de moskee. De totale hoogte van de minaret met alem (halve maan) bedraagt 42 meter.

>In 1993 is 10.000 m² grond opgekocht van het voormalige Riva-terrrein. Nu, 20 jaar later is na vele verwikkelingen, rechtzaken en andere perikelen het doel bereikt. Een magnifiek complex is voltooid.
De architectuur is Ottomaans, de Suleymaniye moskee, Istanbul, heeft als referentie gediend<



Een stukje geschiedenis alweer. In eerste instantie was een stuk uit de gevelwand van de Witte de Withstraat gesloopt (het Gat van de Witte de With) om een toegang te maken naar het moskee-
terrein. De poortstructuur is gebleven, maar een hotel heeft de vrijgekomen ruimte opgevuld. Geen doorgang uiteindelijk in verband met mogelijke verkeersoverlast.


Tot slot nog even een blik op de minaret vanaf de Postjeskade.

woensdag 26 november 2014

Metropoolregio Amsterdam - Historische Atlas van Kennemerland


Metropoolregio Amsterdam is een (bestuurlijk) samenwerkingsverband van Amsterdam met lokale, regionale en provinciale bestuurseenheden in een groot deel van de Randstad. Kennemerland maakt daar een belangrijk deel van uit (Haarlem is de provinciehoofdstad van Noord-Holland en de belangrijkste stad van Kennemerland). Kortgeleden is de Historische Atlas van Kennemerland verschenen. In 82 pagina's wordt een beeld geschetst van het verleden en heden (voor en na het graven van het Noordzeekanaal, dat  Kennemerland in twee delen deelde). De auteur is Ben Speet, het boek is uitgegeven door Vantilt/Noord-Hollands Archief, Haarlem. Voor wie zich in de voorgeschiedenis van Metropoolregio Amsterdam wil verdiepen een mooi aanknopingspunt.


Dit boekje behandelt in kort bestek het gehele gebied van Metropoolregio Amsterdam. De auteur is Koen Kleijn, de uitgever Uitgeverij THOTH, Bussum. Beide boeken vormen een (primaire) basis van kennis over de metropoolregio.


Podium is een tijdschrift, verschijnt ook digitaal, dat geheel is gewijd aan het doen en laten van Metropoolregio Amsterdam. Zeer praktisch voor actuele informatie.


Regiojournaal is een tijdschrift, ook digitaal te raadplegen, dat is gericht op de Stadsregio Amsterdam, een kleiner samenwerkingsverband van overheden dan de metropoolregio. Ook hier komen onvermijdelijk onderwerpen aan de orde, die Metropoolregio Amsterdam raken. De verwevenheid van overheden en gebieden is groot tussen beide samenwerkingsverbanden.


Plan Amsterdam, een uitgave van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam, besteedt ook aandacht aan de metropoolregio.
Ook andere publicaties zoals bijvoorbeeld de Structuurvisie Amsterdam 2040 en het Structuurplan Haarlem 2020 hebben invloed op de gang van zaken in de Metropoolregio Amsterdam evenals de structuurplannen/-visies van andere gemeenten.

woensdag 29 oktober 2014

Noorderhof, een enclave in het AUP-gebied


Eén van de "buitenringen" , bijgenaamd  "De Banaan", van woonwijk Noorderhof. De architect is Lopes Cardozo. Op de voorgrond de ruimte voor het komende Noorderhof-Zuid.


Zoals op deze reliëfplattegrond is te zien, lijkt Noorderhof op een kleine vestiging, omsloten door muren van hoge bebouwing. De wijk is in 1999 voltooid onder supervisie van de architecten Rob Knier en partner Christoph Kohl in samenwerking met woningcorporatie Het Oosten en het stadsdeel. Verschillende architecten heb een bijdrage aan Noorderhof geleverd, zoals bij een rondwandeling op te merken valt.


De "poort" gezien vanaf Noordzijde richting Slotermeerlaan.


Ook het transformatorhuis is vormgegeven als een kleine burcht.



Heel toepasselijk dit beeld van de Grote man, kleine man. Het accentueert het aparte karakter van het Noorderhof.


De oorspronkelijke kerk uit de vroegere omgeving is behouden gebleven en ingepast in de nieuwe bebouwing. Ook is de kerk nog in functie. M.J. Granpré Molière was de architect van dit complex.




De straatnamen van Noorderhof hebben namen van bekende Nederlandse architecten. Hierboven een selectie. J.F. Berghoef is bekend geworden door als architect het Airey-systeem toe te passen bij de bouw van woningen in het AUP o.a. Burgermeester De Vlugtlaan (Van Eesteren Museum) en het Sloterhof. De andere twee architecten waren "klassieker" gericht o.a. Amsterdamse School.


Een blik op de buitenzijde van Noorderhof (rechts) langs de Slotermeerlaan. In feite een geluidswal (intensief tram- en autoverkeer) voor de woningen binnen in de "enclave".


De "buitenschil" van Noorderhof, met de dezelfde functie als langs de Slotermeerlaan, maar nu langs de Burgermeester Roëlstraat.

Noorderhof-Zuid wordt wederom onder supervisie van de architecten Knier/Kohl gebouwd. Ondermeer heeft Mopet architecten 35 stadswoningen ontworpen met de kwaliteit van grachtenpanden. Ook zijn er 40 appartementen voor zelfbouw ingepland. Het karakter van het Noorderhof blijft ook in Noorderhof-Zuid gehandhaafd.

woensdag 24 september 2014

Admiraal Helfrich en Ortelius


Aan de Admiraal Helfrichstraat, Amsterdam-West, bevindt zich de Werf Rayon Zuid (Directie Beheer, Uitvoering en Sport). De achterzijde van dit gebouw heeft twee bijzondere muurschilderingen.


Wie vanaf de Orteliuskade naar de werf loopt of fietst ziet links op het sport/speelterrein deze wandschildering. Michiel de Ruyter is weer terug.


Detail van de linkerhoek van de muurschildering.


Dit is de rechterzijde van de muurschildering op de achterkant van de werf.


Langs het gebouw van de werf loopt richting Orteliuskade (en Rembrandtpark) het Orteliuspad (met inmiddels een historische stadsdeel-aanduiding). Ook dit pad biedt een bijzondere muurschildering.


Een galerij van historische figuren langs het Orteliuspad aan de zijmuur van de werf.


Twee details van de muurschildering. Is de onderste afbeelding niet het "zusje" van het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer?


De (moderne) beschilderingen van de skateboardsite hebben het intensieve gebruik niet goed meer doorstaan.

maandag 25 augustus 2014

De Hallen van Amsterdam-West


Na veel plannen maken en plannen weer opgeven is nu de ontwikkeling van het project De Hallen in volle gang. Het gebied heeft een rijke geschiedenis: tramremise van het GVB en locatie van de Stadsreiniging van Amsterdam. "Tussendoor" heeft er ook nog een nieuw gebouwd(!) en weer gesloopt kantoor gestaan van het stadsdeel Oud-West. Restaurant Remise is wel een toepasselijke naam.


De remisehallen zijn grondig gerenoveerd en van nieuwe glazen daken voorzien. Het Hallencomplex bestaat uit de herontwikkeling van de tramremise (Centrum voor voor media, cultuur, mode en ambachten)  en een wooncomplex, verdeeld in Hallen Noord en Hallen Zuid.


Op deze foto zijn nog duidelijk de tramsporen te zien, alsmede de oorspronkelijke architectuur. Hier was de ingang voor trams, die van af het Kwakersplein de remise binnenkwamen. Ook in de  Tollenstraat was een ingang van de remise.


Door de oorspronkelijke indeling zoveel mogelijk te behouden is deze zichtlijn weer te voorschijn gekomen. Kijkrichting van af Bellamyplein naar Kinkerstraat.


Bij de (oorspronlijke) ingang Tollenstraat verrijst nu wooncomplex Hallen zuid.


Nu is ook een toegangspoort gemaakt naar de Ten Katestraat, waar door de week een uitgebreide markt staat.

In één van de gerenoveerde hallen is ruimte voor een weekend markt. Verschillende ambachten zijn aanwezig met een keur aan producten.



Een tweetal voorbeelden van het uitgebreide aanbod.


Een aanbieding, die niet veel kopers trok, was de presentatie van ganzenborst en ganzenkroketten. Het vlees is afkomstig van ganzen, die o.a. op Luchthaven Schiphol zijn gedood t.b.v.. de luchtverkeersveiligheid. Op het etiket van de doos staat een waarschuwing voor het mogelijk aanwezig zijn van (hagel)kogeltjes! Waar wel veel kroketten werden gegeten, ook door bezoekers van de markt, was bij de Febo in de Kinkerstraat.


Ook deze vrienden hebben de horeca in het Hallencomplex ontdekt.

Voor wie de komende ontwikkelingen van De Hallen wil volgen: http://www.dehallen-amsterdam.nl
In het Hallencomplex komt bv. ook een bioscoop met het Parisien-interieur van het vroegere Filmmuseum in het Vondelpark. Een "zusje"van de The Movies, naar verluidt.

zondag 6 juli 2014

Dijkgraafplein, Amsterdam-Osdorp in renovatie

 
 

Het Dijkgraafplein in Amsterdam-Osdorp, nog nauwkeuriger: wijk de Punt, wordt totaal renoveerd. De tramsporen (rotonde eindpunt lijn 17), worden niet alleen vernieuwd, maar ook anders gesitueerd. Dit geldt eveneens voor het auto- en fietsverkeer en voetgangers. Het plein moet overzichtelijker en veiliger worden en een beter aanblik geven dan voorheen. Diverse rapporten zijn daaraan gewijd.


De "eyecatcher"van het Dijkgraafplein is zeker de hoogbouwflat met drie laagbouwsatellieten (twee haaks in serie en één haaks parallel). Kenmerk van dit wooncluster is de constructie van hangbrugmaisonnettes. De architect was J.P. Kloos, de bouwdatum 1970. Het gele "mozaïek" is overigens de achterkant van de maisonnettes. Het plein is eigenlijk een soort achtertuin van het wooncluster.


De loopbruggen geven het complex een dynamisch en open aspect. Dit zijn de verbindingen met de laagbouwmaisonnettes haaks in serie.


  

Dit is de loopbrugverbinding , kijkrichting oost en kijkrichting west, met de flats, haaks-parallel t.o.v. de hoogbouwflat. Architect Van Gool heeft in Amsterdam-Noord ook loopbruggen tussen flatgebouwen ontworpen, maar die  zijn meer van het type aviobrug.
Met een beetje fantasie zit er ook iets in van de Van Nelle fabriek, Rotterdam (Functionalisme in de architectuur).

 
De voorkant van de hoogbouwflat komt totaal anders over dan de achterzijde. Geeft de achterzijde een enigszins gevarieerd beeld, de voorzijde oogt als een massaal blok. Op de hogere etages een magnifiek uitzicht richting Luchthaven Schiphol, Haarlem en de kust.

Foto's vanaf de hoogbouwflat (met medewerking van mevr. L. Otten-Rigot)



Een goed overzicht van de tramsporen, plantsoenen en wandelpaden.


Een prachtige ruimtelijke constructie van looppad en trappenhuis.


Zicht op het laagbouwgedeelte van het flatcomplex. De bebouwing op de voorgrond en rechts is later tot stand gekomen.


Zicht op de directe omgeving en noord-westelijke richting kustgebied. De lengte-as van de hoogbouwflat is vrijwel noord-zuid gericht.


De panorama-foto als sluitstuk. In de verte is bij helder weer midden tussen de twee hoogbouwflats de grote verkeerstoren van Schiphol te zien. Een mooi hulpmiddel bij het schatten van het zicht bij verschillende weersomstandigheden.

Overigens is het plan om lijn 17 door te trekken naar de Aker, eindpunt lijn 1, niet meer aan de orde.