zaterdag 16 november 2013

Cultureel Erfgoed omgeving Halfweg


De gemeente Haarlemmerliede en Spaarwoude heeft een boekje gepresenteerd met een overzicht van alle monumenten in de gemeente. Gezien de bouw van het nieuwe (vroeger was er ook een station!) station èn de ontwikkeling van Sugar City wat extra aandacht voor Halfweg en omgeving.


In Halfweg, omgeving voormalig CSM-terrein/Sugar City, zijn nog steeds drie sluizen, die een stukje geschiedenis vertegenwoordigen. De deuren zijn verwijderd, maar de sleuven zijn nog intact. Op de foto is de kolk van de Oostersluis te zien. De (stenen) sluizen dateren van 1558, voor die tijd waren er twee houten sluizen.


Bij deze sluis is nog de zijkant te zien van de houten spoorbrug (?) van de spoorlijn Amsterdam-Haarlem, die in  1839 werd geopend. Actuele achtergrond-informatie over de sluizen:


Bij de Oostsluis zijn nog overblijfselen te zien van de ijzeren spoorbrug (1868), met dwarsliggers, van de lijn Amsterdam-Haarlem.


Op dit terrein, tussen West- en Middensluis, bevinden zich aan de rechterkant nog resten van het Reduit Défensif Halfweg, gebouwd in 1812 op last van Keizer Napoleon. Het nieuwe station ligt langs een historische plek. Meer info:


Ook recentere constructies zijn nog veel te zien b.v. leidingdoorvoeren  (voormalige CSM) via de sluizen.


Verderop staat het Boezemgemaal Halfweg, met dienstwoningen op letterlijk historische bodem.



Bureau Monumentenzorg & Archeologie van de gemeente Amsterdam heeft een brochure (AAR 12) gepubliceerd over dit gebied. Deze brochure bevat o.m. interesante foto's en is te vinden op:
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CDEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.amsterdam.nl%2Fkunst-cultuur-sport%2Fmonumenten%2Fpublicaties-0%2Famsterdamse%2Famsterdamse-0%2F12-boezemgemaal%2F&ei=r8aHUozeEZD30gW1y4CoCg&usg=AFQjCNE8dq_7tdeZ00IjheFEsJMJtrVs6Q&sig2=6XtNzpPkOx5eOyt7SbBKuQ


Vanaf het uitzichtpunt bij het volkstuincomplex De Groote Braak valt ook nog te genieten van de herfsttinten in de omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten