zaterdag 23 november 2013

Pin-Up & Striptease in retro


Bij uitgeverij Taschen is een formidabel boek over Amerikaanse Pin-Ups uit vervlogen tijden verschenen. De auteurs zijn Charles G. Martignette en Louis K. Meisel.
Bekende schilders/tekenaars als Gill Elvgren, Bill Medcalf, Alberto Vargas en de vrouwelijke kunstenares Zoë Mozert treden voor het "voetlicht". In de periode waar het boek over gaat, werden de afbeeldingen met de hand getekend of geschilderd (b.v. olieverf of plakkaat). 


Een boek over Betty Page, uitgegeven door uitgeverij Taschen. Zij was een bekend Pin-Up model, maar kreeg ook kritiek door haar bondage foto's. Harald Hellmann schreef de inleiding. De fotograaf Irving Klaw speelde een belangrijke rol in haar leven en werk. Later nam de fotografe Bunny Yeager deze rol over.


Op de voorpagina van deze Titanic staat Betty, uit de strip The Rocketeer. De tekenaar Dave Stevens werd bij het tekenen van Betty door Betty Page geïnspireerd.


De uitgave A pictorial history of Striptease heeft als ondertitel -100 years of undressing to music. De auteur is Richard Wortley, de uitgever Octopus, London. Het is een boek, dat op een nuchtere manier de geschiedenis van de striptease vertelt. De toon is zelfs enigszins zakelijk.
                                                                          ■■■
Wat in al deze jaren als een rode draad door bovenstaande geschiedenis liep, was het dragen en de symboliek van de nylonkous (nu vervangen door de panty). De fotograaf Elmer Batters heeft met de nylonkousen "geschiedenis" gemaakt. Zijn model Caruska was zeer bekend in die tijd. Een bekend boek over haar is: Caruska Sittings, ook uitgegeven door Taschen.
                                                                          ■■■


Terwille van de symmetrie wordt afgesloten met een publikatie over Alberto Vargas (1896-1982). Een uitgave van Taschen onder redactie van Gaby Falk, Köln. Het boek bevat een overzicht van een deel van de produktie van Alberto Vargas gedurende de jaren 20-50 van de vorige eeuw. Filmsterren als Ann Sheridan, Greta Garbo, Jane Russell,  Ava Gardner, Anna Sten, passeren de revue naast zijn eigen vrouw Anna Mae en onbekende modellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten