zondag 24 november 2013

Wilhelminasluis, Zaandam, wordt vernieuwd


De Wilhelminasluis, de laatste sluis van de Zaan richting Noordzeekanaal, wordt in 2014 vernieuwd. Het is een omvangrijke en ingrijpende vernieuwing, omdat ook de Wilhelmina- en Beatrixbrug worden vervangen. Het meest ingrijpende is wel de totale afsluiting van de sluis nl. twee maanden. De planning voor de vernieuwing draait nu reeds op volle toeren.


Het scheepvaartverkeer wordt al op de hoogte gebracht van de komende veranderingen. Aannemer Heijmans heeft het karwei op zich genomen. De sluis dateert uit 1903! De capaciteit (breedte en diepte) voldoet niet meer in deze tijd.



Naast de Wilhelminasluis bevindt zich nog een kleine sluis. Een mooi historisch stukje van de Zaan en Zaandam



Naast de Wilhelminasluis bevindt zich het Zaangemaal. Hier een kijkje op de pompen (kattenrugtype), die per uur 2400 kubieke meter water lozen. Samen met gemaal de Helsdeur in Den Helder houdt het Zaangemaal de Schermerboezem op peil.


Op de buitenzijde van het gemaalhuis is een opengewerkte tekening, exploded view, van het gemaal met toelichtende tekst aangebracht.


In de gevel van het nabijgelegen restaurant Castell bevindt zich bovenstaand tableau/gevelsteen.


Als afsluiting een kijkje vanaf de Wilhelminasluis richting de Zaan met in de verte de oude vertrouwde Verkadefabriek.
- De vernieuwing van de Wilhelminasluis is een onderdeel van het project "Vaart in de Zaan"-

zaterdag 23 november 2013

Pin-Up & Striptease in retro


Bij uitgeverij Taschen is een formidabel boek over Amerikaanse Pin-Ups uit vervlogen tijden verschenen. De auteurs zijn Charles G. Martignette en Louis K. Meisel.
Bekende schilders/tekenaars als Gill Elvgren, Bill Medcalf, Alberto Vargas en de vrouwelijke kunstenares Zoë Mozert treden voor het "voetlicht". In de periode waar het boek over gaat, werden de afbeeldingen met de hand getekend of geschilderd (b.v. olieverf of plakkaat). 


Een boek over Betty Page, uitgegeven door uitgeverij Taschen. Zij was een bekend Pin-Up model, maar kreeg ook kritiek door haar bondage foto's. Harald Hellmann schreef de inleiding. De fotograaf Irving Klaw speelde een belangrijke rol in haar leven en werk. Later nam de fotografe Bunny Yeager deze rol over.


Op de voorpagina van deze Titanic staat Betty, uit de strip The Rocketeer. De tekenaar Dave Stevens werd bij het tekenen van Betty door Betty Page geïnspireerd.


De uitgave A pictorial history of Striptease heeft als ondertitel -100 years of undressing to music. De auteur is Richard Wortley, de uitgever Octopus, London. Het is een boek, dat op een nuchtere manier de geschiedenis van de striptease vertelt. De toon is zelfs enigszins zakelijk.
                                                                          ■■■
Wat in al deze jaren als een rode draad door bovenstaande geschiedenis liep, was het dragen en de symboliek van de nylonkous (nu vervangen door de panty). De fotograaf Elmer Batters heeft met de nylonkousen "geschiedenis" gemaakt. Zijn model Caruska was zeer bekend in die tijd. Een bekend boek over haar is: Caruska Sittings, ook uitgegeven door Taschen.
                                                                          ■■■


Terwille van de symmetrie wordt afgesloten met een publikatie over Alberto Vargas (1896-1982). Een uitgave van Taschen onder redactie van Gaby Falk, Köln. Het boek bevat een overzicht van een deel van de produktie van Alberto Vargas gedurende de jaren 20-50 van de vorige eeuw. Filmsterren als Ann Sheridan, Greta Garbo, Jane Russell,  Ava Gardner, Anna Sten, passeren de revue naast zijn eigen vrouw Anna Mae en onbekende modellen.

zaterdag 16 november 2013

Cultureel Erfgoed omgeving Halfweg


De gemeente Haarlemmerliede en Spaarwoude heeft een boekje gepresenteerd met een overzicht van alle monumenten in de gemeente. Gezien de bouw van het nieuwe (vroeger was er ook een station!) station èn de ontwikkeling van Sugar City wat extra aandacht voor Halfweg en omgeving.


In Halfweg, omgeving voormalig CSM-terrein/Sugar City, zijn nog steeds drie sluizen, die een stukje geschiedenis vertegenwoordigen. De deuren zijn verwijderd, maar de sleuven zijn nog intact. Op de foto is de kolk van de Oostersluis te zien. De (stenen) sluizen dateren van 1558, voor die tijd waren er twee houten sluizen.


Bij deze sluis is nog de zijkant te zien van de houten spoorbrug (?) van de spoorlijn Amsterdam-Haarlem, die in  1839 werd geopend. Actuele achtergrond-informatie over de sluizen:


Bij de Oostsluis zijn nog overblijfselen te zien van de ijzeren spoorbrug (1868), met dwarsliggers, van de lijn Amsterdam-Haarlem.


Op dit terrein, tussen West- en Middensluis, bevinden zich aan de rechterkant nog resten van het Reduit Défensif Halfweg, gebouwd in 1812 op last van Keizer Napoleon. Het nieuwe station ligt langs een historische plek. Meer info:


Ook recentere constructies zijn nog veel te zien b.v. leidingdoorvoeren  (voormalige CSM) via de sluizen.


Verderop staat het Boezemgemaal Halfweg, met dienstwoningen op letterlijk historische bodem.



Bureau Monumentenzorg & Archeologie van de gemeente Amsterdam heeft een brochure (AAR 12) gepubliceerd over dit gebied. Deze brochure bevat o.m. interesante foto's en is te vinden op:
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CDEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.amsterdam.nl%2Fkunst-cultuur-sport%2Fmonumenten%2Fpublicaties-0%2Famsterdamse%2Famsterdamse-0%2F12-boezemgemaal%2F&ei=r8aHUozeEZD30gW1y4CoCg&usg=AFQjCNE8dq_7tdeZ00IjheFEsJMJtrVs6Q&sig2=6XtNzpPkOx5eOyt7SbBKuQ


Vanaf het uitzichtpunt bij het volkstuincomplex De Groote Braak valt ook nog te genieten van de herfsttinten in de omgeving.