maandag 31 mei 2010

Gevelversieringen in Amsterdam

Gevelstenen in Amsterdam zijn al een keer -terloops- op dit weblog geweest. Nu eens gevelversieringen, deze betreffen een groter oppervlak dan een gevelsteen en geven een andere "dimensie" aan een pand.


Een hele mooie allegorische versiering op een pand van het Beginhof.


Dit is wel heel bijzonder: How to meet an angel. Een constructie aan de gevel van het Arkin (Mentrum) gebouw in de Eerste Constantijn Huygensstraat. Sommige buurtbewoners hopen op een stevige storm!
De constructie wordt namelijk gekoppeld aan het karakter van de instelling (The Jumper /De Sjumper).



Toch nog even een "klassieke" gevelversiering. Deze gevelsteen siert de gevel van een pand op de Haarlemmerdijk.


Tot slot iets heel aparts: een muurschildering van trottoir tot dakgoot. De buren aan de overkant hebben om een correctie van de schaamstreek gevraagd. Elke dag hetzelfde is toch wel een beetje teveel van het goede.

zondag 30 mei 2010

De Westelijke Eilanden - Amsterdam Centrum

De Westelijke Eilanden: Bickerseiland, Prinseneiland en Realeneiland waren economisch gericht op de handel van de WIC, de handel met Levant en de Oostzee. De eerste aanlegplannen dateren van ongeveer 1610. De kooplieden Jan Bicker en Reynier Reael waren de belangrijkste eigenaren van dit gebied.


Zicht op de Realengracht vanaf Prinseneiland.


Brug Realengracht-Zandhoek.


Stukje Prinseneiland.


Nieuwbouw op het Westerdok, voormalig terrein met opslagloodsen en spoorterrein, zicht vanaf Realen-/Bickerseiland.

►►►Het WIC (West-Indische Compagnie) huis staat in de Haarlemmerstraat bij de Herenmarkt◄◄◄

zaterdag 29 mei 2010

Referendum Singelgracht

Het referendum Singelgracht (parkeergarage onder de gracht) verdient meer aandacht dan de gebruikelijke onderwerpen, die in dit weblog aan de orde komen. Om te beginnen de "politieke" kant. Oorspronkelijk was dit een referendum van Stadsdeel Westerpark. Door de fusie van de stadsdelen kunnen nu ook inwoners van De Baarsjes, Bos en Lommer en Oud West hun mening geven over dit plan, terwijl zij minder betrokken zijn bij deze locatie. Ook is het referendum slechts een raadgevend referendum, dat wil zeggen, dat de deelraad kan beslissen tegen de uitslag in van het referendum . Bouwtechnisch is de parkeergarage niet al te moeilijk te verwezenlijken, maar verkeerstechnisch (logistiek van aan-en afvoer) is de situatie gecompliceerd.
De in- en uirit wordt gesitueerd in het Frederik Hendrikplantsoen nabij het Cartesius Lyceum. De verkeerscapaciteit in deze omgeving is beperkt èn divers: fietsers, auto's, bus-en tramverkeer en voetgangers uiteraard. Reden om niet de andere kant te kiezen (Hugo de Grootstraat), want die is nog gecompliceerder (de Marnixstraat is een deel van de Binnenring).


Singelgracht, richting Raampoort.


Verkeersbeeld ter plaatse op brug Singelgracht.


Locatie van in-en uitgang van parkeergarage.


Verkeersbeeld kruising Nassaukade.


Verkeersbeeld kruising Marnixstraat/brug Nassaukade (dodelijk ongeval scholier Boris Kouwen)


Singelgracht vanaf Hugo de Grootstraat, richting Frederik Hendrik plantsoen.


Verkeersbeeld kruising Hugo de Grootstraat/Nassaukade (circuit Frederik Hendrikstraat/Hugo de Grootstraat beperkt verkeersstroom naar/van Jan van Galenstraat).

vrijdag 28 mei 2010

De Hallen - Amsterdam West


Deze foto is gemaakt vanaf de Kwakersstraat richting Ten Katestraat. Links een deel van De Hallen, rechts een stukje Bellamyplein. De Hallen was oorspronkelijk een tramremisecomplex van GVB; later werkten er kunstenaars en was het ook een parkeerplaats voor oude tramstellen van het "Tram Museum". Grootse plannen zijn ontwikkeld, tot zorg van de omwonenden, maar ook weer gestopt. De huidige situatie is niet erg duidelijk en... vroeger was het een "probleem" van Stadsdeel Oud West, nu van heel Stadsdeel West!


Op het Bellamyplein staat in een plantsoentje het borstbeeld van Peter Wilhelm Janssen. Eén van de oprichters van de eens zo bekende Deli Maatschappij. Hij was een zeer vermogend man, maar vond, dat zijn verworven kapitaal ook aan anderen ten goede moest komen.
Bellamy, Jacobus (1757-1786) was een dichter, pseudoniem Zelandus; een bekende vertelling van hem is Roosje. Op het plein zelf lag vroeger de Kwakerspoel.

donderdag 27 mei 2010

Haarlemmerdijk - Amsterdam Centrum

Nu eens aandacht voor de Haarlemmerdijk in Amsterdam Centrum. Een "uitbundige" winkelstraat zoals veel buurtbewoners zeggen. In 1612 is de Haarlemmerdijk aangelegd als waterkering en is eigenlijk het verlengde van Spaarndammerdijk en loopt aan de andere kant door in de Haarlemmerstraat, die weer doorloopt naar de Nieuwendijk. Een mooi stuk historisch Amsterdam.


De gevel van dit winkelpand (was vis en fruit) is in Jugendstil uitgevoerd (ontwerper F.M.J. Caron).


In Amsterdam zijn nog maar zo'n dertig "gapers". Het Drogisterij Museum in Maarssen heeft een collectie van meer dan 150 gapers.


Bijzondere geveldecoratie. Een zgn. Koffiekoningin uit Colombia? Of een ex-boegbeeld?


Koffiehuis en winkel van De Volksbond, een organisatie die positie en regie van dak- en thuisloze en sociaal kwetsbare cliënten behartigt.

►►► Haarlemmerdijkies maken: ruzie maken op straat, grappen maken, praatjes verkopen◄◄◄

woensdag 26 mei 2010

GSM - UMTS

Iedereen kent de "mobiele telefoonmasten"  op of aan woonhuizen, kantoren, openbare gebouwen. Ontsierend en een bron van ongerustheid voor de mensen, die er vlakbij of zelfs onder wonen. Nog steeds is niet duidelijk in hoeverre deze zend-/ontvangmasten schadelijk zijn voor de volksgezondheid.


"Klassieke" masten, in dit geval op het dak van een woonblok.


Rigoreuze oplossing: een vrijstaande mast op redelijke(?) afstand van de omringende woningen.
Lokatie: Burgemeester Roëllstraat, dichtbij de Dr. H. Colijnstraat, Amsterdam Nieuw West.
Toch wel een aparte constructie.

dinsdag 25 mei 2010

Stadsvernieuwing - Amsterdam Nieuw West

Het Confuciusplein, een bekend plein in Slotermeer, is grondig "op de schop" gegaan, zoals dat zo mooi heet. Het gevolg is een verscheidenheid van architectuur: nieuw en oud (gerenoveerd).


Nieuwbouw in "moderne" stijl.


Nieuwbouw in de "dorpsstijl" (boerderijstijl volgens de bewoners). Rechts, op de achtergrond de restanten van de vroegere bebouwing.


Ook aan cultuur is gedacht: op het plein (renovatiegedeelte) is een "bijkantoor" van FOAM geopend.

maandag 24 mei 2010

Verkouden bomen


In de voormalige MTS Hendrick de Keijser, Wiltzanghlaan, Amsterdam, bevindt zich o.a. de kunstenaarsbroedplaats S104. Eén van de kunstenaars is op het lumineuze idee gekomen om de bomen voor "de deur" maar eens in te pakken in een kleurig en keurig gebreid wolletje.


De daklijst is toch anders aangepakt.


De nog bestaande oorspronkelijke gevel is toch wel monumentaal te noemen. De architect van dit 60jaren gebouw was Arno Nicolai.


Geen kunstwerk volgens mij, maar een restant van de "Grote Staking" van de Amsterdamse Reinigingsdienst.

zondag 23 mei 2010

Stadsrecreatie Amsterdam Centrum

Het is mooi weer en zondagmiddag, dan zijn er in Amsterdam twee keuzen (afgezien van thuisblijven):
er op uit, maar dan ben je ('s ochtends) al eerder vertrokken of "de stad in". Nu eens geen foto's van b.v. de Kalverstraat of Leidsestraat (op het Leidseplein was groots muzikaal optreden), maar anders b.v. van waterrecreatie.

 

Rustig vaart een enkel bootje door de Nieuwe Herengracht, bij het Wertheimpark         
                        

Verderop, gezicht vanaf een van de Amstelbruggen, is een file in de Herengracht 



Nog even een blik op het vaste land: in het Wertheimpark heerst een vredige recreatie

zaterdag 22 mei 2010

Stadshart Amstelveen


Amstelveen werd vroeger het pilotendorp genoemd, maar heeft zich nu tot een toonaangevende voorstad (80.722 inwoners) van Amsterdam ontwikkeld. De goede OV verbindingen (tram-/metrolijn en buslijnen) en wegen dragen daar zeker aan bij. O.a. de heemtuinen zijn uniek te noemen, om maar eens niet met de economische ontwikkelingen te beginnen. In de heemtuinen en heemgroen van Amstelveen komt meer dan de helft van de Nederlandse wilde plantensoorten voor. Ook in cultureel opzicht "scoort" Amstelveen goed: het Cobramuseum en voor de sportfaciliteiten komt het Wagenerstadion op de voorgrond. En dan.. het hoofdkantoor van de KLM staat hier ook (vroeger in 's Gravenhage).
Praktisch gezien heeft deze stad ook een prestigieus "Stadshart" ontwikkeld: een combinatie van  winkel-centrum, congresgebouw, openbare bibliotheek e.a. locaties (o.a.busstation met Zuidtangent-verbinding) en uiteraard de horeca. De architectuur is hierbij "aangepast".


Cobramuseum, ontworpen door Wim Quist (toch wel een zakelijke voorgevel)



Bronzen fonteinsculptuur van Karel Appel op het Sandbergplein



Stukje winkelcentrum met architectuur

Schuimende horeca

vrijdag 21 mei 2010

Paleis Het Loo


Nadat Stadhouder Willem III in 1684 het kasteel Het (Oude) Loo had aangekocht, is in 1685 begonnen met de bouw van het huidige Paleis Het Loo. Binnen het stramien van dit weblog -compact observeren- is het niet mogelijk Paleis Het Loo te "belichten". Zelfs de website: http://www.paleishetloo.nl/ biedt naar verhouding summiere informatie. Zelf gaan kijken en ontdekken is de enige oplossing. Een overweldigende hoeveelheid informatie staat te wachten.

Zichtas vanuit Paleis Het Loo naar De Naald, waar vorig jaar een aanslag plaatsvond op de Koninklijke Familie.

Een rondleiding is een goed begin voor de eerste oriëntatie. Midden op de foto rondleister/informatrice Carolien, charmant, sportief en bestand tegen zeer uiteenlopende vragen en zij heeft meer collega's!


Tot slot een blik op een gedeelte van de tuinen(architectuur).

donderdag 20 mei 2010

Domela Nieuwenhuis (Nassauplein, Amsterdam)


In een plantsoen op het Nassauplein, snijpunt van Haarlemmerweg en Nassaukade, staat het standbeeld van Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-19190). Het beeld is in 1931 geplaatst, ontworpen door Johan Pola. Domela Nieuwenhuis was een politicus, sociaal anarchist en antimilitarist. Ook was hij o.m. oprichter van het tijdschrift De Vrije Socialist. Hij begon als predikant en eindigde als atheïst. Het naar hem genoemde museum staat (nu) in Heerenveen: http://www.fdnmuseum.nl/


Als contrast staat aan de overkant een modern flatgebouw met op het dak maar liefst vijftien antennes voor "mobieltjes verkeer". Deze zijn gecamoufleerd met een kunstwerk in de vorm van een skischans (met aquarium?).