zaterdag 8 mei 2010

Nieuwe Amstelbrug (brug 101)


Nu eens de focus op een Amsterdamse brug. De Nieuwe Amstelbrug is een beetje de "buurman" van de Hoge Sluis, die nu gerenoveerd wordt (of geheel vervangen?). De gewone naam van deze brug is: Ceintuurbaanbrug. De foto is gemaakt vanaf de Amsteloever/Van Ostadestraat (Nieuwe Pijp/Zuid-Pijp) en laat de mooie lijn van de brug zien (de fietsbrug op het Westerdok is iets steiler!),vloeiend, klassiek. De meerkoeten en eenden trekken een v-patroon in het water. Valt er iets te eten?


Vanaf hetzelfde standpunt is aan de overkant het botenhuis van KARZV De Hoop te zien. Dit is de oudste roeivereniging (1848) van Amsterdam. Het huidige gebouw dateert van 1952. Neefjes meeuw begroeten ons.

2 opmerkingen:

  1. De voorganger van dit botenhuis was ontworpen door de bekende architect Michel de Klerk. Volgens mij is nog een restant te zien aan de waterkant van het gebouw. Als ik mij goed herinner een sculptuur. Is dit zo?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Piet, bedankt voor de reactie. Ik ga zoeken en fotograferen. Het botenhuis was eerst te klein, het tweede brandde af, het volgende werd door de Duitsers gesloopt. Website Geheugen Oost vermeldt, dat de huidige deuren nog van het gebouw van De Klerk zijn. De deuren hebben (op de website te zien)de typische kenmerken van de Amsterdamse School. Wel leuk om te weten, want dit gaat nu dieper, dan zomaar voorbij lopen en een foto maken (primair de opzet van dit weblog).

    BeantwoordenVerwijderen