woensdag 20 maart 2024

Sloterplas en oevers: beschermd stadsgezicht

 

De Sloterplas en oevers zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht. De bovenste foto is de klassieke aanblik vanaf het verlengde van de rotonde bij de Noordzijde/Burg. Van de Pollstraat. De tweede foto toont eveneens een klassiek beeld van "Het Schip". 

De Sloterplas en de oevers bieden vaak "speelse" effecten, zoals hier bij de jachthaven.

Het openbare/vrije strand is nu nog rustig, maar zomers.... Overigens is er ook een "overdekt" zwembad langs de President Allendelaan.

Het Van Eesteren Paviljoen is zeker de moeite waard om te bezoeken. Cornelis van Eesteren was een architect, die het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam ten uitvoer heeft gebracht, niet alleen, maar met collega-architecten zoals bv. mej. J.H. Mulder (op het ogenblik is er een tentoonstelling over vrouwen in de architectuur) en Th.K. van Lohuizen. De Sloterplas is één van de "gevolgen" van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam.

Ter afsluiting een interessant boek over de wording van de Sloterplas. Het boek heeft ook een referentieoverzicht over geraadpleegde vakliteratuur.

Opmerking: de discussie over het bouwen van een Nieuwe Meervaart op een locatie op de zuidwestoever, leidt tot vragen over de aantasting van het huidige, beschermde, stadsgezicht.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten