woensdag 26 maart 2014

Van Mariken van Nieumeghen tot Roelantslied


De Erasmusbuurt van de wijk Bos en Lommer, Stadsdeel Amsterdam-West, heeft straatnamen van bekende personen uit de Middelnederlandse literatuur. Mariken van Nieumeghen is een mirakelspel uit om en nabij 1518. Het interessante van dit mirakelspel is niet alleen de inhoud, maar het bevat ook een enkele "echte" historische gebeurtenis, zoals de gevangenneming van de hertog van Gelre door zijn zoon in1465.


Het bijzondere van boven vermeld feit is, dat de moeder van de zoon de bekende Katherina van Kleef was (zij had zich tegen haar man gekeerd). Eén van de mooiste (Nederlandse voor zover van toepassing) getijdenboeken is in opdracht van haar gemaakt.(Afbeelding van de tentoonstellingscatalogus).



Twee exemplaren van de vele tekstuitgaven, die in de loop der tijd van Mariken verschenen zijn. Het tweede boek is erg praktisch, omdat er een vertaling naar modern Nederlands in staat.


Het verhaal van de Vier Heemskinderen (en het ros Beiaard) heeft ook in deze tijd nog een vervolg.


De  strip Het Ros Bazhaar is gebaseerd op het verhaal van de Vier Heemskinderen. Toch grappig deze receptie van een Frankische roman (deel van de cyclus Renaud de Monteban), die eigenlijk een gedicht als oorsprong heeft.


Roelant (oorspronkelijk  Roland) was een ridder aan het hof van Karel de Grote. Tijdens de terugtocht uit Spanje, na oorlog met de Saracenen, werd Roelant, die achterhoede leidde, door de bewoners gedood bij Roncevaux (Pyreneeën). Uiteindelijk ontstond, na diverse verhalen en liederen, het Chanson de Roland (het Roelantslied).


Ook dit lied is als verhaal  in stripvorm uitgebracht met een interessante inleiding. De tekenstijl ademt direct al geweld en dood uit!


"Heer Halewijn zong een liedekijn" is een ballade uit de Middeleeuwen. Het kenmerkende van dit lied is, dat het de onweerstaanbare aantrekkingskracht van een lied vertelt. Zoals b.v. ook bij de Lorelei van toepassing is. Alleen kost het Heer Halewijn (de zanger) letterlijk zijn kop. Het lied is niet zo lang en er bestaan verschillende versies van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten