woensdag 5 maart 2014

Fractals, geen hype meer


Aan het eind van de vorige eeuw stonden fractals veel in de belangstelling. Daar is nu niet veel meer van over. Wie zich nog eens wil verdiepen heeft aan bovenstaand boek (Hans Lauwerier) een goede steun. Ook bestaan er nog steeds programma's, waar diverse fractals mee kunnen worden gemaakt. De toepassing van fractale compressie van digitale beelden is stilletjes verdwenen. Ook fractale muziek is niet "doorgebroken".


Een klassieker om deze term maar eens te gebruiken. De naam van Mandelbrot (Mandelbrotsets) is hier aan verbonden (ookal waren er voorgangers). Het programma, dat deze fractal genereert, heeft de naam Fractal Force en biedt vele mogelijkheden. Een eenvoudiger programma is FractalBuilder.


Nog een voorbeeld uit de bibliotheek van het programma. Door de waarden te veranderen kunnen verschillende presentaties gemaakt worden.



Bovenstaande afbeeldingen zijn gemaakt door een IFS (Iterated Function System)-teken programma: een nautilusschelp en de beroemde driehoeken van Sierpinski. De "kromme" van Sierpinski was de voorloper van de fractals.


Een oude bekende: een attractor van Edward Lorenz (de beroemde vlinder). Lorenz is van zeer veel belang geweest voor de Chaos-theorie. Deze afbeelding is gegenereerd door het programma ChaosPro 4.0.



Vuiks Verhandelingen is een boekje, dat nog steeds waardevol is voor geïnteresseerden in  fractals, omdat ook aanverwante thema's aan bod komen.
Voor wie fractals, Mandelbrot, Lorenz, Siepinski en meer vrij onbekend is: internet biedt ruimschoots informatie aan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten