zaterdag 29 juni 2013

Revitalisering van (deel) Jan Evertsenstraat


Eén kant van de Jan Evertsenstraat, tussen de Admiralengracht en de Witte de Withstraat/De Krommert (De Krommerdt), wordt ingrijpend gerenoveerd (gerevitaliseerd met een mooi woord). De woningen en winkels van dit deel van Plan West zijn ontworpen door de architect J.M. van der Meij.


De revitalisering wordt werkelijk groots aangepakt en de oorspronkelijke stijl blijft gehandhaafd. De Jan Evertsenstraat was de eerste overdekte winkelstraat in Nederland.



Een mooi stukje architectuur van de Amsterdamse School deze gevelwand, vroeger bevond zich hier ook een bioscoop (West-End, later Ambassade geheten).


Beide kanten van de Jan Evertsenstraat geven (voor de liefhebber) een prachtig symmetrisch beeld.



De Jan Evertsenstraat richting Mercatorplein. Dit deel (ook symmetrisch) met woningen en winkels is ontworpen door architect J.F. Staal. Hier "ademt" toch wel het Nieuwe Bouwen. In de verte prijkt één van de torens van architect H.P. Berlage.


Het werk is nog lang niet af!

De naam Jan Evertsenstraat dateert nog uit het uitbreidingsplan van de gemeente Sloten. Na de annexatie (1921) van dit deel van de gemeente Sloten is de naam door Amsterdam overgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten