donderdag 23 november 2023

Vondel in the picture



Verschillende straatnamen in Amsterdam hebben een informatiebord met achtergrondinformatie bij de officiƫle straatnaam. Bovenstaand informatiebord geeft de achtergrond weer van de straat-naam Leeuwendalersweg in Amsterdam West.


Joost van den Vondel is bij het grote publiek vooral bekend geweest door de jaarlijkse opvoeringen van "De Gysbrecht" in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Een ander bekend toneelstuk is Lucifer. Verder is Vondel vooral bekend van het Vondelpark (met zijn standbeeld). Dit tekst-boekje dateert nog van het gulden tijdperk (f.). Veel werk van Vondel is eigenlijk in de vergetelheid geraakt.

Nog even aandacht voor het tekstboekje van de opvoering van de Gijsbrecht van Amstel van het Publiekstheater. In het boekje wordt o.a. verteld, dat Vondel in feite 2 dimensionale teksten maakte (ook als zij voor toneel waren bedoeld) en er dus de nodige aanpassing vereist was om de tekst 3 dimensionaal (speelbaar) te maken voor de acteurs/-trices.

Wie zich een beetje verdiept in de geschiedenis van toneelopvoeringen in Amsterdam, komt de naam van de Aktie Tomaat tegen. Tomaat was onderdeel van een "culturele opstand" tegen de vaste instituties in de toneelwereld. De Gijsbrecht/Gysbrecht heeft het overleefd. 
De "muziekwereld" kende de Actie Notenkraker.

                                                                             

Geen opmerkingen:

Een reactie posten