zaterdag 27 mei 2023

Van Akbar naar Elfendans


In de Kolenkitbuurt-Noord, Amsterdam-Bos en Lommer heeft veel nieuwbouw (bijna afgerond) en renovatie plaatsgevonden. Dit betekent ook nieuwe straatnaamborden en zoals al een tijd gebruikelijk is in fraaie en kleurrijke vorm. Bovenstaand naambord geeft informatie wie Akbar eigenlijk was.


Een nabij gelegen straat heeft de sprookjesachtige naam Elfendans. Helaas of gelukkig? groeien er geen paddenstoelen in deze nieuwgebouwde straat, zodat het straatnaambord de juiste toelichting geeft.


Ook het klassieke straatnaamboord is op de gevel aangebracht.


Een blik op de hoek van het Piet Paaltjespad en de Akbarstraat, locatie Flierefluiter. Kenmerk van de architectuur in deze wijk is rechthoekige vormgeving en muren van lichte/zandkleurige bakstenen.

woensdag 17 mei 2023

"Piggelmee" woningen verdwijnen uit Bos en Lommer


De sloophamer gaat verder te werk, ook hier worden de "Piggelmee"woningen vastberaden gesloopt, zoals ook verderop (Bosleeuw Midden) is gebeurd.


Nieuwe "Piggelmee"woningen zien er zo uit: een extra verdieping, het "knusse", het typerende is verdwenen.


Nog even een blik op een nog bestaand blokje, mooi in het groen. Het zou leuk zijn, als dit blokje (opgeknapt in de oorspronkelijke staat!) kan blijven bestaan als een stukje "erfgoed" van het AUP van o.a. Cornelis van Eesteren.


In de directe omgeving (Akbarstraat) is in de hoogbouw ook een contrast te zien tussen nieuwbouw en bestaande, gerenoveerde, bebouwing.


Een heel speciaal effect geeft Rhapsody aan de omgeving: hoge cirkelvormige architectuur met veel glas.
Het lijkt alsof de top van de Kolenkitkerk (op de achtergrond) waarschuwt: sloop niet alles, maar bewaar nog een stukje architectonisch erfgoed (het AUP)!

zaterdag 6 mei 2023

Dwarsliggers

 

Boeken zijn er in diverse formaten en diktes. De Bijbel is daar een mooi voorbeeld van. Om de dikte van een bijbel (als type handboek) te beperken wordt heel dun papier gebruikt zgn. dundruk-papier en is deze bijbel een dundrukeditie in zo'n uitvoering.
                                           
                                                       

Alweer geruim tijd geleden heeft een nieuw formaat boek(je) zijn intrede gedaan: de dwarsligger. Kenmerken: compact formaat en zeer dun (dundruk) papier, handig om mee te nemen, maar de lettergrootte vereist inspanning bij het lezen.


Een opengeklapte dwarsligger, even wennen met het omslaan van de bladzijden: zeer dun papier!



Uiteraard zijn verschillende genres uitgebracht in dwarsliggervorm!


Nog even een praktische opmerking: de treinen gebruiken ook dwarsliggers om te kunnen rijden!

Overigens is er nog een type/soort dwarsligger: iemand (m/v), die bij plannenmaken en beslissingen nemen er tegen in gaat/de gang van zaken belemmert: een dwarsligger (m/v).