donderdag 6 oktober 2022

Plan West in de Baarsjes


Op het Mercatorplein, Amsterdam West, is op het ogenblik een fotopresentatie, die gewijd is aan het Plan West (ontwerp van Hulshoff, Gratama en Versteeg). Ook de OBA op het Mercatorplein heeft een wand met een beperkte foto-expositie over Plan West. Het plan was een uitbreidingsplan van Amsterdam en werd in 1922 gepresenteerd. De feitelijke bouw begon in 1925. Het plan werd ook wel het 6000 woningenplan genoemd, omdat het stratenplan in eerste instantie het grondgebied van aannemer Van der Schaar omvatte. De bouw van de woningen vond plaats in de stijl van de Amsterdamse School. Eerder, in 1917, was het uitbreidingsplan Zuid (ook Amsterdamse School) al in werking getreden.





Bovenstaande foto's geven een indruk van de collectie op het Mercatorplein. De kleinere foto's in de OBA zijn deels identiek. 
Het is jammer, dat geen aandacht aan de architecten is geschonken: Berlage, Wijdeveld, Staal-Kropholler, Van der Meij, Kramer, Staal e.a. Ook de belangrijke rol van Van der Schaar bij Plan West is niet naar voren gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten