zaterdag 27 juli 2019

Nieuwbouw Hogeschool van Amsterdam: Conradhuis


Het is eindelijk zover: de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam wordt voltooid. De bouw van het Conradhuis is het sluitstuk. In het gebouw worden o.a. de faculteiten Techniek, Onderwijs en Opvoeding en Digitale Media gehuisvest.


Met behulp van een atrium wordt het Conradhuis gekoppeld aan het reeds bestaande Theo
Thijssenhuis. De lege plek langs de Mauritskade/Wibautstraat (vroeger Weesperpoortstraat) wordt definitief opgevuld.


Verderop: de Mauritskade, hier bevindt zich ook nog een flink gebouw van de Hogeschool van Amsterdam (het Koetsier-Montaignehuis/vroegere locatie Amstel Brouwerij). Misschien kan een deel van de Mauritskade HVA-boulevard worden genoemd.

Het Conradhuis is vernoemd naar Willem Frederik Conrad, een spoorwegpionier. Vroeger lag op het dichtbijgelegen  Rhijnspoorplein het voormalige station Weesperpoort (1843-1939). 

zondag 14 juli 2019

Richting kloppend hart van Amsterdam Nieuw-West


Wie vanaf de Noordzijde van de Sloterplas richting Osdorp kijkt, ziet dat in de verte "iets groots" wordt gemaakt. Forse bouwkranen maken duidelijk, dat een groot complex in wording is.


Ter plekke ziet de toeschouwer, dat er inderdaad een groot wooncomplex wordt gerealiseerd, na sloop van de vorige bebouwing en oppervlakte-uitbreiding voor de nieuwbouw.


De tekst is duidelijk: 171 royale huurappartementen in het kloppende hart van Amsterdam Nieuw-West, 6400 m² commerciĆ«le ruimte en 221 parkeerplaatsen. Het Osdorpplein en omgeving is nu echt vol en de vernieuwing is bijna klaar.


Leuk om bekende namen tegen te komen: LEBO. Een bedrijf, dat sinds 1961 actief is in Amsterdam Nieuw-West. De naam is een eerbetoon aan de heer Leo Borst, vroeger een bekende bouwer in Amsterdam Zuid en West. De heer Borst behoorde ook tot de deelnemers aan het project "Bouwen van Woning tot Stad, dat na WOII een opzet was voor de stadsuitbreiding van Amsterdam. Echter het Algemeen Uitbreidingsplan (Van Eesteren), dat al voor WOII was uitgewerkt, is toegepast en voorzag in de zgn. lobbenstructuur als uitbreidingsvorm. Het andere plan voorzag in een concentrische uitbreiding van Amsterdam. Osdorp zou er dan heel anders hebben uitgezien om het maar eens heel simpel te vertellen.