Een gulzige grijper neemt happen uit het laatste stukje Leeuwendalersweg, hoek Bos en Lommerweg. De laatste sloopfase van het Middenveld is in vol bedrijf. De school verderop is al gesloopt en nog enkele blokken (Akbarstraat/Nannostraat/Wiltzanghlaan) worden op termijn (2020) ook gesloopt. Na jaren wachten tengevolge van de crisis en het stoppen van Parkstad, wordt eindelijk de vernieuwing van het Middenveld van de Kolenkitbuurt langzamerhand afgerond. Op de foto, rechts, is het zgn. Borstblok (ZuidelijkeVeld) te zien. Dit blok is al gerenoveerd. In het Zuidelijk Veld is een mix van nieuwbouw en renovatie tot stand gekomen, in tegenstelling tot het Middenveld.
dinsdag 28 november 2017
zaterdag 16 september 2017
Modern melkmeisje in Amsterdam Slotermeer
Het bekende schilderij van Johannes Vermeer (gevelwand M. Nijhoffstraat, Amsterdam Slotermeer), in een wel heel modern jasje. In de tijd van Vermeer hadden melkmeisjes een frivole betekenis op een schilderij; iconografisch valt er heel wat uit te leggen over de details van het oorspronkelijke schilderij. Lucas van Leyden heeft ook een "onschuldig" melkmeisje getekend. Het schilderij op de foto is een object uit het Street Art Museum Amsterdam. Het intrigerende van de moderne weergave is, dat het precies de oorspronkelijke bedoeling weergeeft.
donderdag 24 augustus 2017
Fantje India bij rotonde Oostoever, Burg. Van de Pollstraat
In september 2009 kwam de Elephant Parade Amsterdam binnen. Doel van de
parade, die al eerder in Antwerpen en Roterdam binnenkwam, was aandacht
en financiële steun vragen voor het behoud van de Aziatische olifant.
Kunstenaars als Corneille en Markus beschilderden de olifanten, die
werden geveild. In Amsterdam zijn maar een paar olifanten
achtergebleven, waarvan Fantje hier (rotonde Oostoever/Sloterplas/Burg.
Van de Pollstraat) er één is. Fantje, echte naam India, zoals kinderen
in de omgeving hem noemen, is een ontwerp van Rasamee Kongchan en met
bloemen beschilderd door de Thaise kunstenares Tippawan Pokpong. (De
door Corneille beschilderde olifant bracht op de veiling 42.000 euro
op).
vrijdag 26 mei 2017
Baptist House in Amsterdam Nieuw-West
De Herdenkingskerk op de hoek van de Jan Tooropstraat en de Postjesweg is verbouwd tot een stijlvolle locatie voor het Baptist House. De architect is Penta Architecten in Harlingen, Jorritsma Bouw BV. , Almere, is de aannemer. De oorspronkelijke kerk dateert van 1964.
In het nieuwe huis worden verschillende organisaties van de Baptisten gehuisvest; o.a. het Internationaal Theologisch Baptistenseminarie, een bibliotheek met 40.000 boeken, waarvan sommige zeer oud, het kantoor van de Europese Baptisten Federatie en meer. De gehele omgeving is zo ongeveer gerenoveerd of opnieuw gebouwd. Het nabij gelegen August Allebéplein is daar een mooi voorbeeld van en vlak naast het Baptist House wordt een nieuwe woonlocatie gebouwd.
Het fundament van de woonlocatie New West, bovenrechts is een deel van het Baptist House te zien.
woensdag 19 april 2017
Sloterplas - Hotel Buiten - Varkensbaai
Aan de zijkant van de Varkensbaai, Sloterplas, Amsterdam Nieuw-West, bevindt zich Hotel Buiten. Het hotel bestaat sinds 2012 en is opgezet als project voor de buurt en mensen van buiten. Overnachten kan nog niet, maar even afwachten! In de komende zomer wordt een nieuw hotel geopend met meer mogelijkheden dan het oude hotel.
Het huidige, ecologische, hotel. Na een aantal jaren experimenteren en pionieren is het nu tijd voor een definitieve opzet, zeker nu ook de Varkensbaai een nieuwe "outfit" krijgt.
Op de foto het buitengedeelte van de horeca: een deel van het terras, ook dit gaat veranderen.
Een deel van het fundament is al aangelegd. De hekken op de achtergrond schermen de werkzaamheden aan de Varkensbaai af van de bouwactiviteiten van Hotel Buiten.
Tot slot nog even een blik op de Varkensbaai. Langs de baai wordt een nieuwe promenade aangelegd en ook de toegang wordt vernieuwd en ook...... de naam wordt veranderd. Wordt de nieuw naam De Baai van Hotel Buiten? Of de Buitenbaai? In ieder geval ontstaat er een nieuwe combinatie van baai en hotel.
Labels:
Amsterdam Nieuw-West,
ecologisch,
Hotel Buiten,
promenade,
Sloterplas,
Varkensbaai
maandag 13 maart 2017
Begraafplaats Vredenhof en Villa Westerpark
Tot enige tijd geleden was dit, vanaf
de Haarlemmerweg, Amsterdam, het zicht op de aula van Begraafplaats Vredenhof (onderdeel van de PC Hooft Groep). De aula (1897) is een ontwerp van architect A. Salm.
Na het verwijderen van de struiken
langs de slootkant is dit het nieuwe "gezicht" van de aula.
En zo gaat de aula uiteindelijk worden
na een ingrijpende verbouwing tot restaurant met hotelfunctie. Niet
alleen de aula wordt verbouwd, maar er gaat meer gebeuren. De laatste jaren daalt het aantal begrafenissen fors, oorzaak van ingrijpende veranderingen op de begraafplaats. (Villa Westerpark is geen onbekende naam, de Amsterdamse koopman P.J. Carst (1829-1884) bezat een villa met die naam).
De ingang/toerit wordt ook aangepast en
het klassieke hek wordt verplaatst. De entree tot de begraafplaats wordt naar achteren gebracht. Begraafplaats en aula worden gescheiden toegankelijk gemaakt.
De wachtruimte wordt gesloopt en de nieuwe komt op de plaats van de huidige loods voor materiaal- en apparatuuropslag.
De loods voor materiaal- en apparatuuropslag wordt gesloopt (hier komt de nieuwe wachtruimte) en wordt opgebouwd op het opslagterrein aan het einde van de begraafplaats.
Achter dit hek bevindt zich een opslagterrein( eindgedeelte van de begraafplaats), hier wordt de opslagloods voor materiaal- en apparatuuropslag opnieuw gebouwd.
Het teruglopend aantal begrafenissen gedurende de laatste jaren, heeft geleid tot een ingreep in de bedrijfsvoering op begraafplaats Vredenhof.
Het teruglopend aantal begrafenissen gedurende de laatste jaren, heeft geleid tot een ingreep in de bedrijfsvoering op begraafplaats Vredenhof.
Labels:
A,
Amsterdam,
aula,
Begraafplaats Vredenhof,
Haarlemmerweg,
P.J. Carst,
PC Hooft Groep,
Salm,
Villa Westerpark
maandag 20 februari 2017
Rhapsody: het begin is er!
De laatste lege plek in de Kolenkitbuurt wordt "opgevuld". Het bouwproject Rhapsody komt op het lege terrein van het voormalige Jan Van Schaffelaarplantsoen.
Het terrein heeft een geschiedenis: oorspronkelijk waren hier een brandweerkazerne en een ambulancepost gevestigd. Toen de ambulancepost werd opgeheven, werd een jongerencentrum opgericht in de vrijgekomen ruimte. Uiteindelijk verdwenen de brandweerkazerne en het jongerencentrum en werd de bebouwing gesloopt. Bovenstaande vlakte bleef over en werd voor buurtactiviteiten gebruikt.
Het terrein is bouwrijp gemaakt en op de achtergrond zijn de zgn. Piggelmeehuisjes te zien. Oorspronkelijk woningen voor oudere mensen, die op die manier toch in de buurt konden blijven wonen. Aan de andere kant van de ringweg A10 stonden deze huisjes eveneens, daar ook gebouwd als onderdeel van een woonconcept. Helaas zijn de huisjes in het oudere deel (Bosleeuw) van Bos en Lommer gesloopt, waardoor een stuk samenhang uit de woonomgeving is verdwenen.
Zo gaat Rhapsody er van bovenaf uitzien. Een combinatie van drie woonblokken langs de A-10, een fors blok langs de Bos en Lommerweg (naast een deel van het zgn. bruggebouw) en drie losse blokken "in de luwte".
Voordat de bouwput gegraven kan worden, moet eerst een damwand vlak langs de A-10 worden getrild, een secuur karwei. Voor het ter plaatse brengen van de zware apparatuur en het materiaal is een versterkte oprit aangelegd.
Als alles volgens plan verloopt, gaat Rhapsody er zo uitzien.
maandag 2 januari 2017
Straatnaamborden Zuidelijk Veld, Kolenkitbuurt
Amsterdam hangt, uiteraard, vol met straatnaamborden. Op de foto een klassiek straatnamenbord uit het Zuidelijk Veld, Kolenkitbuurt, Amsterdam Bos en Lommer. Ernest Staes is de titel van een boek van de Vlaamse schrijver en advocaat Anton Bergmann.
De nieuwbouw in het Zuidelijk Veld heeft naast het "klassieke" straatnaambord een bord met "naamstoelichting" gekregen. Dit bord van Hendrik Conscience hangt in de Jacob van Arteveldestraat. Een duidelijk en grafisch goed verzorgd bord.
De Blauwvoetstraat, nu gedeeltelijk opnieuw gebouwd, heeft een bijzonder bord over Albrecht Rodenbach. De Blauwvoet is een vogel, die het symbool was voor het gelijknamige strijdlied van de katholieke Vlaamse studentenbeweging.
Het Vlaamse karakter van de woonomgeving, qua naam althans, wordt versterkt door het woonblok van de Jacob van Arteveldestraat in Vlaamse steden in te delen zoals het voorbeeld hierboven.
Overigens zijn in de wijk Nieuw Sloten veel straten met Belgische (ook Vlaamse) namen. De Antwerpenbaan is er één van.
Ook de Leeuwendalersweg is opnieuw gebouwd (o.a. de Scalaflat). Hier valt de eer toe aan Joost van den Vondel met het Leeuwendalers Lantspel. Leuk op dit bord is de reproductie van de historische uitgave van het toneelstuk.
De grote straatnaamborden maken deel uit van het project Geef Straten een Gezicht, dat door fotograaf Paul Fennis, Amsterdam, wordt uitgevoerd.
Even voorbij de Ringspoordijk is stadsdeel Nieuw West, daar is voor de toelichting van de straatnaam een buitenmodel straatnaambord gekozen.
Abonneren op:
Posts (Atom)