Het Borstblok, Bos en Lommerweg, Amsterdam is na WO II gebouwd in opdracht van een particulier, de hr. L.J. Borst. De overige woonblokken zijn in opdracht van woningbouwver-enigingen gebouwd. Binnen het kader van de stadsvernieuwingen in de Westelijke Tuinsteden, was het plan opgevat om het Borstblok te slopen. Uiteindelijk is het woonblok behouden gebleven en grondig gerenoveerd.
Behalve toepassing van de gebruikelijke isolatie voor energiebesparing, is ook energie-opwekking toegepast in de vorm zonnecellen. Bijna het gehele dak is bedekt met zonnecellen. Het Borstblok zal mogelijk energie-neutraal kunnen worden.
Een detailfoto van het dak. Overigens is niet voor een centrale schotel-antenne gekozen, maar voor clusters van twee kleine schotels.
Op deze detailfoto is te zien, dat de zonnecellen op het zuiden gericht staan voor een zo groot mogelijk rendement. Een deel van het dak, naar het noorden gericht is er minder geschikt voor en dus "leeg".
Een stukje "vakliteratuur" mag niet ontbreken, te meer daar er meerdere mogelijkheden zijn om energie op te wekken bv. een woonwijk voorzien van elektriciteit door middel van een windmolen. Op deze locatie niet haalbaar. De auteur van dit boek, Jo Hermans, is oud-hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit Leiden. De uitgever is BetaText (in samenwerking met Technologiestichting STW), Bergen.
Ook dit boekje is zeker de moeite waard om te lezen binnen het kader van "duurzaamheid en inspiratie". Een stukje citaat: Windenergie is een afgeleide vorm van zonne-energie (door zonnewarmte veroorzaakte temperatuurverschillen leiden tot luchtverschuivingen, die als wind worden ervaren). Auteur: Thomas van Slobbe, uitgegeven door: Babylon-De Geus/Stichting Natuur en Milieu.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten