dinsdag 10 december 2013
Getijdenboeken van Katherina en Yolande
Het jaar loopt ten einde en de feestdagen komen er aan. Tijd om eens over alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar na te denken, zeker in de persoonlijke omgeving. Ook tijd om eens een Getijdenboek ter hand te nemen; helpt bij het relativeren van alle problemen. Museum Het Valkhof, Nijmegen, heeft in 2009 een tentoonstelling gemaakt over het Getijdenboek van Katherina van Kleef. Bovenstaand boek is een Engelstalige catalogus van de tentoonstelling. Werkelijk een prachtboek en wie eenmaal leest, blijft lezen.
Voor wie de grote catalogus toch wel te omvangrijk is: een Nederlandstalige compacte catalogus van dezelfde tentoonstelling biedt zeker ook heel veel informatie. Ook dit boek is uitmuntend verzorgd.
Een "glimp" van de website van -The Morgan Library & Museum- in New York. In deze bibliotheek/museum bevindt zich na veel verwikkelingen het (bijna complete) Getijdenboek van Katherina van Kleef. Het getijdenboek is zelfs gesplitst geworden en later weer samengevoegd. Ook deze gang van zaken is in de catalogi te lezen.
De website biedt onder meer een kijk op liefst 129 afbeeldingen met toelichting en een aantal videoclips over het getijdenboek.
Uiteraard zijn er meer getijdenboeken gemaakt, maar niet alles is bewaard gebleven. Een getijdenboek, dat wel bewaard is gebleven: het Getijdenboek van Yolande van Lalaing, de kasteelvrouwe van Brederode. De Kastelenstichting Holland en Zeeland heeft in 2009 haar jaarboek hieraan gewijd. (In september 2011 was in de ruïne van Brederode een kleine expositie over Yolande van Lalaing ingericht). Het boek is een mooi document met heel veel informatie en perfecte illustraties. Niet alleen het getijdenboek en het leven van Yolande komen aan de orde, maar ook bijvoorbeeld De Brederodekroniek, de librie van Batenstein en de ridder Jacques van Lalaing.
Dit getijdenboek bevindt zich eveneens in het buitenland: de Bodleian Library in Oxford, United Kingdom, de oudste openbare bibliotheek van Europa, maar het getijdenboek is niet te bezichtigen.
Overigens is van beide getijdenboeken de vervaardiger niet bekend, daarom wordt de aanduiding: de Meester van ... gebruikt.
Voor wie zich verder wil verdiepen in de getijdenboeken is dit boek/deze catalogus (uitgeven door het Rijksmuseum Het Catharijneconvent in combinatie met The Pierpont Morgan Library) een welkome bron van informatie.Verschillende getijdenboeken en hun vervaardigers worden uitgebreid toegelicht en het wordt de moeite waard om te gaan vergelijken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten