vrijdag 15 juli 2011

Kraantje Lek

                          

Ondanks alle uitgebreide en technische snufjes van de vele prekparken in Nederland heeft Kraantje Lek met zijn duintop/klimduin De Blinkert niets aan charme verloren. Zelfs de Holle Boom, die in 2007 niet meer te redden was, is in 2008 in brons herrezen (Kees Verkade fecit).


Een stuk(je) van de oorspronkelijke boom is nog goed geconserveerd aanwezig.



De plaquette vertelt het verhaal van de "transformatie" van de Holle Boom. Bij restaurant Kraantje Lek is een boekje over de Holle Boom te koop en ook een cd met een liedje over de boom.

 
De Holle Boom en Kraantje Lek hebben een aantal schrijvers geïnspireerd (o.a. Nicolaas Beets, Godfried Bomans). Zelf heb ik in 1992 in het toenmalige huisorgaan van het Nederlands Filmmuseum -de Mesaventure- (ik werkte in Koningshof 36, dat samen met pand 28 door het Filmmuseum was gehuurd van Natuurmonumenten; Hoos Blotkamp was de directeur) een kerstsprookje geschreven (tekst hierboven). De ambiance van de omgeving werkt inspirerend! Ik heb dit (weer terug) in Amsterdam zeer gemist.
 
Meer info: http://www.kraantjelek.nl/

woensdag 6 juli 2011

De Blauwe Tram - in 2011


Wie bovenstaand boekje ziet en thuis is in de regionale vervoersgeschiedenis of herinneringen heeft aan deze tram, zal misschien verbaasd reageren op de volgende foto:


In de Tempeliersstraat, Haarlem, staat in een gevel deze steen als een eerbetoon aan de beroemde tram van Amsterdam naar Zandvoort (het tramnet was aanzienlijk groter dan deze bekende lijn!). Bovendien bevindt zich in een naastbijgelegen pand een fietsenstalling met de naam de Blauwe Tram.


Autenthiek zijn echter de achtergebleven bevestigingspunten (rozetten) van de bovenleiding o.a. bij het Houtplein en in de Tempeliersstraat.



Op Amsterdam-Sloterdijk staat zelfs een rijtuig van de Blauwe Tram, in gebruik als restaurant. Een beetje in de buurt van het oorspronkelijke traject (Haarlemmerweg).


In Amsterdam (Centrum) ligt op de brug van de kruising Rozengracht/Nassaukade nog een eerbetoon aan de Blauwe Tram. In het asfalt is een stukje smalspoor ter herinnering aangebracht.

 
 Nog wat nostalgie: in de omgeving Bentveld-Aerdenhout ligt nog het tramtraject.

                                    
                                         
Tot slot aandacht voor onderstaande link (Amsterdam - Haarlem - Zandvoort):
en natuurlijk voor:   http://blauwetram.nl/