woensdag 26 juni 2024

Klassieke juristen in Slotermeer

 


Een bekende buurt in Amsterdam is de Staatsliedenbuurt, een heel mooi stuk Nederlandse Staatsgeschiedenis.

Slotermeer heeft eigenlijk een stukje Juristenbuurt, hoewel deze naam niet officieel is. Ook hier is sprake van een mooi en belangrijk stuk Nederlandse, juridische geschiedenis.

Bovenstaande fotostraatnamenborden, weer perfect verzorgd, zoals ook in andere Amsterdamse buurten, geven een prima basisinformatie om zich nog eens verder te verdiepen. Helaas stond het naambord van Tobias Asser een beetje in de schaduw door het mooie weer. Tobias Asser zelf heeft nooit "in de schaduw" gestaan!

 In een plantsoen van de Bernard Loderstraat staat deze klimmuur naast een glijbaan.

Misschien de symboliek van het juridisch werken: soms moeizaam om het doel te bereiken, soms is er een snelle oplossing (kwestie van nog maar eens de jurisprudentie doorlezen van bovengenoemde juristen).

zondag 16 juni 2024

Straatnaamborden Gulden Winckel-Bos en Lommer

De straatnaamborden zijn een sieraad aan de gevelwand van de desbetreffende straten, reden om nog eens aantal te laten zien. Deze keer een kleine selectie uit de Gulden Winckel wijk van Bos en Lommer in Amsterdam.

 


Dit straatnamenbord heeft een speciaal aspect. Hier wordt het harmoniemodel van de Romeinse architect Vitruvius vermeld. Leonardo Da Vinci heeft later ook dit harmoniemodel onder de aandacht gebracht. Pas letterlijk eeuwen later heeft de Franse architect Le Corbusier een ander harmoniemodel ontworpen: de Modulor.

Detail van het straatnamenbord: het harmoniemodel voor het tuinontwerp (verhouding tussen maat van de mens en maat van de tuin).

maandag 3 juni 2024

Verkiezing voor Europees Parlement


Donderdag 6 juni 2024 is het zover: de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europese Parlement.

Verkiezingen zijn altijd spannend: gaan er veel mensen stemmen of juist niet en wat gaan zij stemmen?

Op het ogenblik is er speciale aandacht voor een mogelijke "ruk naar rechts" in veel Europese landen, waaronder ook Nederland.

Het is altijd leuk om juist in zo'n instabiele situatie nog eens naar het verleden te kijken. Dit boek uit 1967 geeft het begin van de Europese eenwording weer. Startpunt: het Verdrag van Rome (1957)

Een ander boek over Europa heeft Pieter Steinz gemaakt. Een waardevol en goed verzorgd boek, dat de culturele kenmerken van de landen van de Europese Unie (27 lidstaten) vakkundig belicht. 

Een mooi contrast met het eerder genoemde boek.