woensdag 13 februari 2013

Sneeuwklokjes in Heemtuin Sloterpark Amsterdam


In de Heemtuin Sloterpark staan de sneeuwklokjes, in Nederland gerekend tot de stinzenplanten, alweer in volle glorie (elders in het Sloterpark zelf ook).


De heemtuin verkeert zo op het oog nog in winterrust. Natuurliefhebbers weten, dat dit maar betrekkelijk is; op de grond en in de bodem zijn bacteriën en schimmels hard aan het werk.



Het gebouw van de Drijfsijs, het Natuur en Milieu Educatie Centrum, is nu nog goed te zien door de bomen. Over een paar maanden ziet de heemtuin er weer heel anders uit.


Een geruststellende mededeling: de aanleg van de natuurvriendelijke oevers en eilandje (zoals eerder gepubliceerd) bij de oevers van Vrijzicht en het wooncomplex Meer en Oever gaat gestaag verder!


Nog een geruststellende mededeling: in juni a.s. vindt de officiële opening van de Natureluur plaats. Even wat tijd nodig om het groen verder te laten groeien. Links is in de verte De Drijfsijs te zien, rechtsaf bevindt de kinderboerderij Het Sloterpark.


woensdag 6 februari 2013

Beeldroman - Graphic novel


Af en toe laait de discussie over het voortbestaan van het gedrukte boek (en terzijde de krant) op. Feit is, dat de opkomst van het beeldscherm (tv, computer) een andere manier (makkelijker) van lezen heeft veroorzaakt en daardoor de interesse om een gedrukt boek te lezen is verminderd..... Eén van de boekvormen, die een stukje van het verloren terrein van het klassieke boek terugwint, is de beeldroman/graphic novel. Ten opzichte van het reguliere boek heeft de beeldroman een sterker visueel aspect en door de combinatie van beeld en tekst meer impact dan een puur plaatjesboek.
Bekende voorbeelden uit de Nederlandse literatuur zijn: De Avonden van Gerard (van het) Reve en Kaas van Willem Elsschot, in beeld gebracht door Dick Matena. De ontwikkeling van de beeldroman gaat verder, hierna volgen enige willekeurige voorbeelden:


Verbeelde gedichten van J.J. Slauerhoff is uitgegeven door uitgeverij Atlas, Amsterdam/Antwerpen. Maar liefst een groep van tien (10) mensen heeft ieder op zich een gedicht gevisualiseerd. De verscheidenheid van de gedichten van Slauerhoff komen hierdoor goed naar voren en zijn ook toegankelijker geworden voor een groter publiek: meer lezers!


Over Anne Frank en familie en Het Achterhuis is veel gepubliceerd. Deze biografie, als beeldroman, geeft de hele episode van de familie Frank (en mede-onderduikers) in een rechte tijdlijn weer. Het boek is in Nederland een uitgave van uitgeverij L, Amsterdam. De schrijver is Sid Jacobson, de tekenaar Ernesto Colón en het is geautoriseerd door het Anne Frank Huis. Deze biografie, op deze wijze vormgegeven, komt zeer ingrijpend over. Het naderend onheil komt stapje voor stapje, beeldend ook, dichterbij.


Logicomix, uitgeverij Bloomsburg usa, New York, in Nederland uitgegeven door uitgeverij De Vliegende Hollander. De auteurs zijn: Apostolos Doxiadis en Cristos H. Papadimitriou. Het boek bevat een biografisch verslag over de bekende filosoof Bertrand Russell, maar ook zgn. intermezzo's waarin de lezer kan zien en lezen, hoe de auteurs en andere medewerkers (Alecos Papadatos en Annie di Donna e.a.) "geworsteld" hebben met de produktie van het boek. Heel inventief gedaan.


Gestoord is een uitgave van GGZ Leiden en het Lemniscaat, Rotterdam. De redactie is gevoerd door Arjen Bergman, teksten zijn van Roos Geerse en Wouter Kusters. De strip is van Steven Dupré. Het boekje laat een aantal psychische problemen de revue passeren en één van de problemen wordt in de strip Hersenspinsels, eerder als losse strip uitgegeven door Standaard Uitgeverij, weergegeven. Deze combinatie maakt het boekje tot een unieke, leesbare uitgave.

Een voorbeeld van journalistiek verslag in de vorm van een beeldroman is: Reportages, uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij, van Joe Sacco. Het boek bevat o.m. een verslag over het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Joe Sacco heeft zelfs een probleem ondervonden, omdat hij niet mocht citeren uit zijn interview met (hoofdaanklager) Louise Arbour, zoals De Volkskrant van 19-12-2012 vermeldde.

De conclusie, dat het gedrukte boek voorlopig nog bestaansrecht heeft, is zeker gerechtvaardigd.