vrijdag 30 december 2022

Nieuw Fridtjof Nansenhof


Een deel van het oude Fridtjof Nansenhof bij de Jan van Galenstraat, Amsterdam West, klaar voor de sloop. Dit type wooncomplexen wordt de laatste jaren gesloopt om plaats te maken voor meer bouw-/woonvolume.

Op enige afstand is al te zien, dat de nieuwbouw fors hoger uitvalt. De volumevergroting, wordt gezocht in meer verdiepingen, dan bij de vorige situatie.

De aanblik van het nieuwe complex is niet alleen anders door meer verdiepingen, maar ook door een andere gevelwand en plaatsing van de woonblokken naast elkaar.

Woningbouwvereniging Eigen Haard zorgt voor een goede communicatie met de nieuwe huurders/kopers.

Overigens is in de omgeving in de loop der tijden veel veranderd. Het huidige OLVG West is daar een mooi voorbeeld van, niet alleen qua naam (eerst St. Lucas, later St. Lucas-Andreas), maar ook qua verbouwing/vormgeving.


maandag 19 december 2022

Het onvoltooide van de Ringspoorbaan West (Amsterdam)

 

Toen de Ringspoorbaan West, Amsterdam West, na jaren braakliggen van het dijklichaam, werd aangelegd, is ook rekening gehouden met een mogelijke verbreding van het traject. Dit plan is tot op heden niet uitgevoerd en deze "monumenten" herinneren hieraan. De locatie op de foto betreft de Erasmus-/Burg. Van Tienhovengracht.


Verderop, is op het laatste deel van de Jan Evertsenstraat, parallel aan de Erasmus-/Burg. Van Tienhovengracht, nog duidelijk te zien, welke ruimte voor de uitbreiding is vrijgehouden.



Nu komen er waarschijnlijk na de halte Isolatorweg (het huidige eindpunt voor de metro's 50 en 51) nieuwe haltes: bv. Haven Stad? ivm met het nieuwe woningbouwproject genaamd Haven Stad. Overigens is er nog nog steeds een "verlangen" om het metrotraject naar het Centraal Station door te trekken. De huidige verbinding met het Centraal Station gaat via een lange omweg. De busverbinding vanaf Station Sloterdijk (bus 22) is een stuk sneller. Ook is er nog vanaf de halte De Vlugtlaan met bus 21 een vlotte verbinding met het Centraal Station.

vrijdag 9 december 2022

Mercator Galerie-2022




Deze keer maar eens een afwijkende presentatievorm. De Japanse kunstvorm Kintsukuroi laat de geschiedenis van een voorwerp zien. Beschadigingen worden juist met extra aandacht gepresenteerd, wat uiteraard opvalt en een nieuwe schoonheid geeft.
Wat de tentoonstelling laat zien, is dat wat geldt voor objecten, ook geldt voor mensen.

woensdag 23 november 2022

De Hannie Schaft brug


In Slotermeer, Amsterdam Nieuw West, worden veel mensen uit het verzet van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd met naamborden en foto's. De brug, die de Bos en Lommerweg met de Burg. De Vlugtlaan (West met Nieuw West) verbindt draagt de naam van Hannie Schaft.



Hannie Schaft is een zeer bekende verzetstrijdster geweest. Theun de Vries heeft een boek over haar geschreven. Ben Verbong heeft in 1981 het boek verfilmd. Op De Dokwerker, onderdeel van www.mokums.nl is veel informatie over het leven en werken van Hannie Schaft te vinden.

donderdag 17 november 2022

Regen, Zon en regenboog

            

Altijd fascinerend: een regenboog. Met regen en zon komt vaak een regenboog te voorschijn. Volgens een oud gezegde staat aan het eind van de regenboog een pot met goudstukken op de grond. Helaas is nog nooit iemand rijk geworden van een regenboog. 

Soms is een dubbele regenboog te zien met een contrastverschil, zoals hier tussen beide bogen.


De regenboog heeft een uitgebreide symboliek: de regenboogvlag, in de politiek wordt soms de term "regenboogcoalitie" gebruikt en bv. Greenpeace heeft als vlaggenschip de Rainbow Warrior.
Op station Amsterdam Sloterdijk is het Regenboogpad Nieuw West gemaakt.



zondag 6 november 2022

De Wiegbrug, Amsterdam West

De Wiegbrug, de eerste constructie dateert van 1904, is een brug van de zgn. Oranje Loper en verbindt de Admiraal de Ruyterweg met De Clercqstraat over de Kostverlorenvaart, De Kostverlorenvaart is een belangrijke scheepvaartverbinding (staande mast route) tussen de Schinkel en het IJ.

 

Een vertrouwd dagelijks beeld, evenals de openingsduur om de scheepvaart door te laten. Overigens worden brugwachtershuisjes niet meer gebruikt. De brugwachter is nu mobiel en gaat van brug naar brug.


Het brugwachtershuisje van de Wiegbrug heeft een eigen "Boegbeeld" van de kunstenares Leonie Mijnlieff.


Een ander bijzonder kunstwerk van de Wiegbrug is de Ankh van beeldhouwer en monumentaal kunstenaar Peter H. van der Locht; het geeft een bijzonder accent aan de Wiegbrug.


Een ander aspect van de Wiegbrug is het uitzicht op de Pontsteiger bij het IJ. Zo op het oog de "poort" van de Kostverlorenvaart.

zondag 23 oktober 2022

De Oranje Loper, Amsterdam Centrum > West


De Oranje Loper is de verkeersroute van de Nieuwezijds Voorburgwal tot het Mercatorplein en telt een aantal bruggen. De laatste jaren zijn de wegen (straten) efficiƫnter ingericht en gedeeltelijk vernieuwd en ook de bruggen zijn nu bijna allemaal gerenoveerd.

Een brug vernieuwen betekent kabels en buizen tijdelijk omleggen en bv. fietsers en voetgangers een alternatief bieden (trams en bussen worden eventueel omgelegd). Op bovenstaande foto is de "hulpbrug" van de brug over de Admiralengracht (Amsterdam West) te zien. Deze brug heeft de naam Molenslootbrug.

Op het Mercatorplein is een presentatie van Plan West/100 jaar De Baarsjes te zien. Bovenstaand paneel is op de Molenslootbrug geplaatst. Op de achterzijde van dit paneel is een paneel aangebracht, waarop de negen bruggen van de Oranje Loper worden genoemd en een wandeltocht met de actrice Anna Drijver wordt gepresenteerd, die "alles" vertelt over de Oranje Loper.

De Wiegbrug, brug 173, is een brug over de belangrijke scheepvaartverbinding van de Schinkel naar het IJ (een zgn. staande mast route) en verbindt de Admiraal de Ruyterweg met De Clercqstraat en verder via de Oranje Loper.

Voor de liefhebber van Amsterdamse Bruggen.

donderdag 13 oktober 2022

Renovatie op Begraafplaats Vredenhof


Wie op Begraafplaats Vredenhof, Amsterdam West, een graf gaat bezoeken, ziet al snel een aantal stapels met kunststof (gerecycled) rasterplaten liggen. Alle paden worden gerenoveerd. Eerst wordt de bodem in een vaste structuur getrild (verdichting), dan worden plastic matten er overheen gelegd en tenslotte een laag met schelpen aangebracht. Een omvangrijk en kostbaar project.

Een detailfoto van een rastermat.

Na het vast trillen van de bodem (verdichting) van het bestaande pad, wordt deze plastic plaat aangebracht.


Detailfoto van bodem, mat en schelpenlaag.


Bijna klaar. De renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door de firma M. v. Gooswilligen, Groenvoorzieningen B.V.

donderdag 6 oktober 2022

Plan West in de Baarsjes


Op het Mercatorplein, Amsterdam West, is op het ogenblik een fotopresentatie, die gewijd is aan het Plan West (ontwerp van Hulshoff, Gratama en Versteeg). Ook de OBA op het Mercatorplein heeft een wand met een beperkte foto-expositie over Plan West. Het plan was een uitbreidingsplan van Amsterdam en werd in 1922 gepresenteerd. De feitelijke bouw begon in 1925. Het plan werd ook wel het 6000 woningenplan genoemd, omdat het stratenplan in eerste instantie het grondgebied van aannemer Van der Schaar omvatte. De bouw van de woningen vond plaats in de stijl van de Amsterdamse School. Eerder, in 1917, was het uitbreidingsplan Zuid (ook Amsterdamse School) al in werking getreden.





Bovenstaande foto's geven een indruk van de collectie op het Mercatorplein. De kleinere foto's in de OBA zijn deels identiek. 
Het is jammer, dat geen aandacht aan de architecten is geschonken: Berlage, Wijdeveld, Staal-Kropholler, Van der Meij, Kramer, Staal e.a. Ook de belangrijke rol van Van der Schaar bij Plan West is niet naar voren gebracht.

dinsdag 27 september 2022

Reina Prinsen Geerligs-Van Eesteren Buitenmuseum

De Reina Prinsen Geerligsstraat is een bijzondere straat. Niet alleen vanwege de vernoeming naar de verzetsstrijdster Reina, maar ook, omdat deze straat een deel is van het Van Eesteren Buitenmuseum. De straat bevindt zich in Slotermeer, Amsterdam Nieuw West.

De portieken in de straat hebben een aanduiding "Airey woning". Airey is een systeem om snel en goedkoop woningen te bouwen. Het systeem is genoemd naar Sir Edwin Airey, de ontwerper. In het Van Eesteren Buitenmuseum bevindt zich een aantal van deze woonblokken, inmiddels gerenoveerd. De woningen zijn in de Wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.

De Freek Oxstraat is een van de "museumblokken" en perfect in stijl gerenoveerd.

Een "modelwoning" van het Buitenmuseum, ook het interieur is in naoorlogse stijl opgesteld.

Tot slot de woorden van Reina Prinsen Geerligs.

Voor jong schrijftalent is na de oorlog door de ouders van Reina, De Reina Geerligsprijs ingesteld.

zaterdag 17 september 2022

Aandacht voor de Lange Bretten

In het tijdschrift Landschap van Stichting Landschap Noord-Holland en PWN is recent aandacht geschonken aan de Lange Bretten in Amsterdam. Lange Bretten is een groenstrook tussen Amsterdam Sloterdijk en Halfweg. Het gebied is "gelardeerd" met  sportvelden en volkstuincomplexen en wordt omringd door de spoorbaan Amsterdam-Halfweg-Haarlem en een strook bedrijventerreinen. Toch is er nog genoeg natuur over om van te genieten of om bij te komen van het stadsleven.


Publicaties, die eerder zijn verschenen over het "Brettengebied".

 

De Lange Bretten heeft twee volkstuincomplexen: De Bretten en de Groote Braak. Bovenstaande foto's zijn van een tuin op de Groote Braak, waar groenten en fruit op een milieuvriendelijke manier worden gekweekt (mevr. L.D. Rigot). Op deze manier blijft het natuurlijke karakter, dat toch wel onder druk staat (Schiphol en Westrandweg (A5), zoveel mogelijk behouden.

Nog een stukje geschiedenis op een, helaas, door weer en wind aangetast bord.

En zelf gaan wandelen of fietsen om de natuur van nabij te zien

woensdag 7 september 2022

De Boeg in the picture

Woonzorgcentrum De Boeg, Hoofdweg-hoek Erasmusgracht, is met deze muurschildering (kunstenaar Richard Kofi) duidelijk "in the picture" gekomen. De Boeg dateert van 1993 en is in de loop der jaren aangepast aan de (gescheiden) functies van wonen en zorg. Op de parterre zijn ruimtes van Huis van de Buurt en van Cordaan. De woonverdiepingen hebben een indeling in wonen met een klein probleem en wonen met zwaardere fysieke en mentale zorg.

De Boeg zit in een netwerk van verschillende sociale en ondersteunende instellingen b.v. voor geheugentraining elders in de omgeving.

                                     

Zelf even naar de huisarts, apotheek? Gewoon even oversteken of verderop lopen of simpel in huis "aan de bel trekken"


Wie verder kan dan het Bos en Lommerplein, gaat lopend of met het OV naar het Mercatorplein en omgeving. De Boeg is gunstig, centraal, gelegen tussen het oude en nieuwe gedeelte van West.