zondag 15 december 2019

Tentoonstelling Vrouwen van Nieuw West nu op Plein 40'45


Het informatiebord heeft nu een plaats gekregen op Plein 40'45, Tuinstad Slotermeer, Amsterdam Nieuw-West,  en staat al dagenlang in de stromende regen.


De locatie op Noordzijde, bij de Sloterplas, had al het voordeel, dat de bezoekers in een rechte lijn langs de billboards komen lopen of joggen. Op Plein 40'45 staan de billboards in een vierkant gegroepeerd, wat dan weer een makkelijker totaal overzicht biedt.



Bij deze reportage andere vrouwen (dames) in the spotlights, zoals dat heet, dan in het weblog over de tentoonstelling op Noordzijde.
Voor de foto's op Noordzijde: https://saevisundis.blogspot.com/2019/09/vrouwen-van-nieuw-west-op-noordzijde.html

zaterdag 30 november 2019

Laan van Spartaan: laatste kavel wordt gevuld


Het laatste kavel van het project Laan van Spartaan (Amsterdam West), in feite een complete nieuwbouwwijk, heeft geen woonbestemming. De gemeente Amsterdam wil hier een activiteitenterrein voor jongeren aanleggen. Het terrein ligt tussen de Ringspoorbaan en de voetbalvelden. Wie zijn mening wil geven of wil weten wat het precies gaat worden:
www.amsterdam.nl/laanvanspartaan



Het terrein wordt op het ogenblik deels gebruikt voor de opslag van zand en als parkeerplaats.


De bouw van het laatste grote bouwproject, Hof van Spartaan, schiet al flink op. Door de poort van het complex De Tribune is een stukje van de A-10 te zien.

woensdag 13 november 2019

De Bellamy Atlas


In 2012 verscheen de tweede Bellamy Atlas (de eerste in 2006). De atlas is samengesteld door Minke Wagenaar en met bijdragen van Fred Feddes en Jouke van der Werf, de uitgever is uitgeverij THOTH. Het is altijd de moeite waard om na verloop van tijd niet alleen de atlas nog eens te bekijken maar ook de Bellamybuurt zelf.



Het plein ziet er, ondanks de vele regenbuien, goed verzorgd uit. Vanaf De Hallen is er een mooie zichtlijn richting Jan Hanzenstraat en Agatha Dekenstraat. Ook het borstbeeld van Pieter Wilhelm Janssen is nog steeds aanwezig. Een vroegere Amsterdamse weldoener.



Wat de Bellamybuurt ook interessant maakt, is het straatniveau-verschil met o.a. de omringende Kinkerbuurt. Op de foto: richting Nicolaas Beetsstraat.


Een terrein, dat opnieuw bebouwd moet worden. Het is te hopen, dat dit net zo zorgvuldig gebeurt, als eerder in de Bellamybuurt heeft plaatsgevonden.
Na de wandeling nog eens gezellig in de Bellamy Atlas nakijken, wat onderweg is opgevallen!


woensdag 23 oktober 2019

Sint Victor en de Brandweer



Op de hoek van de brandweerkazerne Marnixstraat/Rozengracht, Amsterdam Centrum, is een bijzondere gevelsteen te zien. Sommige voorbijgangers of fietsers denken, dat de gevelsteen de beschermheilige van de Amsterdamse Brandweer is (?). De gevelsteen is afkomstig van  molen De Victor, afgebroken in 1898, die vroeger schuin aan de overkant heeft gestaan (Bolwerk Rijk).
Sint Viktor was een Egyptenaar, die in het Romeinse leger diende, maar zich bekeerde tot het Christendom, met alle rampzalige gevolgen voor hem in die tijd.


Nog een stukje geschiedenis: om de hoek van de Marnixstraat, vlakbij de nieuwe brandweer-kazerne, staat het gebouwtje van de vroegere brandweerkazerne op de Rozengracht (klein maar altijd dapper!).

vrijdag 18 oktober 2019

Suriname in De Nieuwe Kerk, Amsterdam


In De Nieuwe Kerk in Amsterdam is een informatieve tentoonstelling over Suriname geopend (5 oktober -2 februari 2020) met de titel: De Grote Suriname Tentoonstelling.





Diverse afbeeldingen van de algemene sfeer van de tentoonstelling, zoals dat vaak zo wordt genoemd. Op dit weblog een beperkt aantal foto's met dito toelichting. Het advies is: gewoon gaan kijken en na afloop zeggen: dat was de moeite waard (misschien voor nog een keer vanwege de hoeveelheid informatie?).


Anton de Kom.



Aandacht voor de fraaie klederdracht en accessoires is zeker verantwoord.



De tafel en de borden (!) vormen eigenlijk de "ruggengraat" van de tentoonstelling, net zoals de aanwezige presentatie over de goud- en bauxietwinning, maar dan economisch.

Zoals eerder gezegd, bovenstaande foto's zijn slechts een fractie van de tentoonstelling.
Nog een wetenswaardigheid: de oudste sporen van menselijke aanwezigheid in Suriname dateren van 9000 voor Christus. 


maandag 23 september 2019

Vrouwen van Nieuw-West op Noordzijde


Op de Noordzijde van de Sloterplas staan billboards met als onderwerp "Vrouwen van Nieuw-West". De korte tentoonstelling laat zien hoe actief de vrouwen van Nieuw-West zijn. Het is een project, waarbij deze vrouwen laten zien, dat zij zelf de regie hebben over wat zij presteren. De teksten onder de billboards worden in de Engelse en Nederlandse taal weergegeven.


Dit is een tekstbord van een van de billboards, dat uitlegt, wat de organisatie Harmonie inhoudt.


Dit billboard, met de Engelse tekst: The wild chefs - The connectors, brengt o.a. koken en alles wat ermee samenhangt onder de aandacht.


Het laatste paneel of het eerste, afhankelijk vanaf welke kant men de billboards passeert, geeft een toelichting op de Vrouwen van West en noemt de ondersteunende organisaties. Er is ook een audiotour op www.vrouwenvannieuwwest.nl

donderdag 22 augustus 2019

Het Amsterdams Lyceum wordt Gezond schoolgebouw


Tijdens de zomerschoolvakantie is er genoeg tijd om in schoolgebouwen verandering-en/verbeteringen aan te brengen. Het Amsterdams Lyceum, Reijnier Vinkeleskade, Amsterdam Zuid is een van de voorbeelden. Het gebouw is al eerder fors onder handen genomen (verzakking gecorrigeerd, nieuw ondergrondse kantine) terwijl de lessen gewoon zijn door gegaan. Nu is de verbetering van het binnenklimaat aan de beurt. Het schoolgebouw is nu toekomstbestendig gemaakt, zoals dat heet.


Mensen fietsen of lopen achteloos of meestal gehaast onder het schoolgebouw door. Wie echter even zou afstappen of halthouden en ging rondkijken, raakt toch wel even onder de indruk van de prachtige bogen van het gebouw.


Het is jammer dat de spreuk boven de witte letters niet sterker is geaccentueerd. Potius Deficere Quam Desperare is de essentie van Het Amsterdams Lyceum. Als oud-Cartesiaan ben ik opge-
groeid met Cogito Ergo Sum. Maar in de huidige maatschappij is: Nil Volentibus Arduum est, misschien het meest toepasselijk.

zaterdag 27 juli 2019

Nieuwbouw Hogeschool van Amsterdam: Conradhuis


Het is eindelijk zover: de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam wordt voltooid. De bouw van het Conradhuis is het sluitstuk. In het gebouw worden o.a. de faculteiten Techniek, Onderwijs en Opvoeding en Digitale Media gehuisvest.


Met behulp van een atrium wordt het Conradhuis gekoppeld aan het reeds bestaande Theo
Thijssenhuis. De lege plek langs de Mauritskade/Wibautstraat (vroeger Weesperpoortstraat) wordt definitief opgevuld.


Verderop: de Mauritskade, hier bevindt zich ook nog een flink gebouw van de Hogeschool van Amsterdam (het Koetsier-Montaignehuis/vroegere locatie Amstel Brouwerij). Misschien kan een deel van de Mauritskade HVA-boulevard worden genoemd.

Het Conradhuis is vernoemd naar Willem Frederik Conrad, een spoorwegpionier. Vroeger lag op het dichtbijgelegen  Rhijnspoorplein het voormalige station Weesperpoort (1843-1939). 

zondag 14 juli 2019

Richting kloppend hart van Amsterdam Nieuw-West


Wie vanaf de Noordzijde van de Sloterplas richting Osdorp kijkt, ziet dat in de verte "iets groots" wordt gemaakt. Forse bouwkranen maken duidelijk, dat een groot complex in wording is.


Ter plekke ziet de toeschouwer, dat er inderdaad een groot wooncomplex wordt gerealiseerd, na sloop van de vorige bebouwing en oppervlakte-uitbreiding voor de nieuwbouw.


De tekst is duidelijk: 171 royale huurappartementen in het kloppende hart van Amsterdam Nieuw-West, 6400 m² commerciĆ«le ruimte en 221 parkeerplaatsen. Het Osdorpplein en omgeving is nu echt vol en de vernieuwing is bijna klaar.


Leuk om bekende namen tegen te komen: LEBO. Een bedrijf, dat sinds 1961 actief is in Amsterdam Nieuw-West. De naam is een eerbetoon aan de heer Leo Borst, vroeger een bekende bouwer in Amsterdam Zuid en West. De heer Borst behoorde ook tot de deelnemers aan het project "Bouwen van Woning tot Stad, dat na WOII een opzet was voor de stadsuitbreiding van Amsterdam. Echter het Algemeen Uitbreidingsplan (Van Eesteren), dat al voor WOII was uitgewerkt, is toegepast en voorzag in de zgn. lobbenstructuur als uitbreidingsvorm. Het andere plan voorzag in een concentrische uitbreiding van Amsterdam. Osdorp zou er dan heel anders hebben uitgezien om het maar eens heel simpel te vertellen.

dinsdag 11 juni 2019

Het Oer-IJ in the picture


Dit prachtige boekwerk is niet alleen een atlas, maar ook een uitgebreid naslagwerk voor iedereen, die zich in de geschiedenis van het Oer-IJ wil verdiepen. De belangstelling was zo groot, dat verschillende drukken zijn uitgebracht, reden om de atlas nog maar eens onder de aandacht te brengen. Temeer daar ook in het Huis van Hilde, Castricum, bezoekers veel interesse tonen. Het is namelijk mogelijk om met een gids op verkenning te gaan in het Oer-IJ-gebied. Ook kan men vriend van het Oer-IJ worden.


Voor degene, die zich uitgebreid wil verdiepen in de geschiedenis van het Oer-IJ is dit een zeer interessante brochure (o.a. te koop in het Huis van Hilde te Castricum).


Een boek met een andere invalshoek, maar wel met aandacht voor het Oer-IJ. Dat is onvermijdelijk, het Oer-IJ is alles bepalend geweest voor de hele regio. Niet alleen vroeger, maar ook nu nog.

donderdag 23 mei 2019

Rhapsody is voltooid


Dit is een deel van het appartementencomplex Rhapsody, dat langs de Bos en Lommerweg is gebouwd. Het schermt de binnenliggende appartemententorens af tegen tegen verkeerslawaai en - uitstoot. Een dergelijke constructie is ook gebouwd langs de A-10 aan de andere zijde van Rhapsody.


Een blik op het "inwendige"van Rhapsody. Door de afsluitingen langs de Bos en Lommerweg en de A-10 ontstaat een rustige sfeer, die het karakter van een eigen buurt heeft.


Een moeras/vijverconstructie en het overige groen versterken het rustige karakter van Rhapsody.


De planten groeien bijna de hemel in door de verticale plaatsing.


Ook telt Rhapsody verschillende zichtlijnen. Deze is richting Leeuwendalersweg. De flats zijn al eerder gerenoveerd en vormen een contrast met de rondingen van Rhapsody. In het midden is nog het dak van een blokje Piggelmeewoningen te zien. Oorspronkelijk kleine woningen voor oudere mensen. Verder op de Leeuwensdalersweg zijn deze woningen gesloopt en werden grotere woningen gebouwd in een beetje dezelfde architectuur. Zie: https://saevisundis.blogspot.com/2018/09/nieuw-piggelmee-woningen-in-de-bosleeuw.html?m=0


Nog even een sfeerfoto ter afsluiting. In het midden van de foto is nog het topje van de Kolenkitkerk te zien, het icoon, dat de naam aan deze buurt heeft gegeven.

zondag 12 mei 2019

Kolenkitkerk, Amsterdam West, wordt gerenoveerd


De Kolenkitkerk, architect M.Duintjer, gebouwd in 1955/56, wordt gerenoveerd. In eerste instantie dak en binnenwerk. Ook de openbare ruimte rondom de kerk wordt opnieuw vormgegeven o.a. aanleg waterpartij, verbeterde toegang.


De Kolenkitkerk is het icoon van de Kolenkitbuurt, maar is door de grote gebouwen van het zgn. Bruggenhoofd visueel en ruimtelijk in de verdrukking gekomen. Er was zelfs een sloopplan voor de kerk opgesteld! De verontwaardiging was echter zo groot, dat het plan snel van tafel verdween.


Een vertrouwd gezicht vanaf de Bos en Lommerweg/hoek Jan van Schaffelaarplantsoen.

 


Tsja. Begin jaren 60 vorige eeuw. Vanaf de andere kant gefotografeerd. De omgeving was toen "iets ruimer", van omringende bebouwing was toen nog geen sprake. De A10 heette toen nog Einsteinweg.

De renovatie van de kerk is begroot op 75.000 euro en gaat opgebracht worden door een crowfundactie, die vier grote events omvat.