woensdag 29 oktober 2014
Noorderhof, een enclave in het AUP-gebied
Eén van de "buitenringen" , bijgenaamd "De Banaan", van woonwijk Noorderhof. De architect is Lopes Cardozo. Op de voorgrond de ruimte voor het komende Noorderhof-Zuid.
Zoals op deze reliëfplattegrond is te zien, lijkt Noorderhof op een kleine vestiging, omsloten door muren van hoge bebouwing. De wijk is in 1999 voltooid onder supervisie van de architecten Rob Knier en partner Christoph Kohl in samenwerking met woningcorporatie Het Oosten en het stadsdeel. Verschillende architecten heb een bijdrage aan Noorderhof geleverd, zoals bij een rondwandeling op te merken valt.
De "poort" gezien vanaf Noordzijde richting Slotermeerlaan.
Ook het transformatorhuis is vormgegeven als een kleine burcht.
Heel toepasselijk dit beeld van de Grote man, kleine man. Het accentueert het aparte karakter van het Noorderhof.
De oorspronkelijke kerk uit de vroegere omgeving is behouden gebleven en ingepast in de nieuwe bebouwing. Ook is de kerk nog in functie. M.J. Granpré Molière was de architect van dit complex.
De straatnamen van Noorderhof hebben namen van bekende Nederlandse architecten. Hierboven een selectie. J.F. Berghoef is bekend geworden door als architect het Airey-systeem toe te passen bij de bouw van woningen in het AUP o.a. Burgermeester De Vlugtlaan (Van Eesteren Museum) en het Sloterhof. De andere twee architecten waren "klassieker" gericht o.a. Amsterdamse School.
Een blik op de buitenzijde van Noorderhof (rechts) langs de Slotermeerlaan. In feite een geluidswal (intensief tram- en autoverkeer) voor de woningen binnen in de "enclave".
De "buitenschil" van Noorderhof, met de dezelfde functie als langs de Slotermeerlaan, maar nu langs de Burgermeester Roëlstraat.
Noorderhof-Zuid wordt wederom onder supervisie van de architecten Knier/Kohl gebouwd. Ondermeer heeft Mopet architecten 35 stadswoningen ontworpen met de kwaliteit van grachtenpanden. Ook zijn er 40 appartementen voor zelfbouw ingepland. Het karakter van het Noorderhof blijft ook in Noorderhof-Zuid gehandhaafd.